Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Pekoč občutek v zadnjiku ter zaprtost


Vprašanje:

Pozdravljeni !

Pred približno mesecem dni sem imel močno drisko in takrat se mi je zraven zadnjika pojavila neboleča bulica kožne barve, velika pol centimetra. Od takrat naprej sem zaprt in po vsakem odvajanju me peče zadnjik. Nikoli nisem zasledil krvi. Zadnja dva tedna si z Donatom pomagam pri odvajanju. Včasih imam tudi občutek, kot da se nisem do konca spraznil. Prosil bi vas za vaše mnenje.

Hvala!

Odgovor:

Spoštovani,

lepo opisujete stanje, ko se je ob zadnjiku pojavila zatrdlina. Po driskah ali kakih drugih prehodnih težavah z zadnjikom se to velikokrat opazi. Ker je od takrat minil že cel mesec, kako posebno ukrepanje ni potrebno. Tromboza zunanjega vozla se bo umirila sama, na tem mestu pa bo verjetno ostala večja kožna guba. Nič ne pišete, koliko ste stari. Po 50. letu vsi državljani Slovenije dobijo poziv programa SVIT za oddajo vzorčka blata. Bodite pozorni in se na poziv odzovite.
Glede občutka nepopolnega izpraznjevanja pa predlagam, da se vseeno prijavite na pregled k proktologu. Pri tem bi najprej pomislil na povečane notranje vozle, ki dajejo občutek nepopolnega izpraznjevanja. Z majhnim posegom (podvezava vozla z el. ligaturo) to težavo lahko rešimo. Na mehko odvajanje pa le pazite. Donat je najbolj enostavna pomoč, sicer pa si pomagajte tudi s prehrano, ki vsebuje dovolj vlaknin.

Lep pozdrav!


prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.