Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Trtica in polipi


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni!

Že šest mesecev imam močne bolečine v predelu trtice. Šla sem na MR vendar ni pokazalo nikakršnih sprememb. Bolečine se pojavljajo samo pri sedenju. Moram povedati, da imam sindrom razdražljivega črevesja in posledično pogoste driske. Ali je možno, da imam na črevesju polip, ki bi pritiskal na trtico in povzročal bolečino? Bolečina se namreč zelo spreminja. Od majhne do take, da s težavo sedim. Čez en mesec imam kolonoskopijo, ki bo pokazala več. Ali je za to bolj primeren proktolog in rektoskopija?

Hvala za odgovor.

Odgovor:

Spoštovani!

Zelo pogosto se pacienti pritožujejo zaradi bolečin na trtici. Rentgensko ali MR slikanje večinoma ne pokaže kakšnih sprememb, razen, če gre zares za poškodbo, kjer je prišlo do zloma trtnične kosti. Ob enem navajate, da imate sindrom razdražljivega črevesa, kjer je treba izključiti kakšno prehransko alergijo ali laktozno intoleranco. Sicer pa morate razmisliti tudi o morebitnih stresih, ki se pogosto odražajo s prebavnimi težavami. Verjetno koloskopija ne bo veliko pokazala, je pa vseeno pametno, da jo opravite. Tudi, če bi našli kak polip, še nisem slišal, da bi tak polip pritiskal tako, da bi povzročal bolečine, ki jih opisujete. Moral bi biti zares ogromen.

Res bi bilo pametno, da bi vas pogledal proktolog, ki bi s prstom znotraj in podpornim prstom zunaj rahlo premaknil trtico in s tem dokazal, da gre res za bolečine, ki izvirajo iz same trtice. Druga možnost, ki je bolj verjetna pa je, pritisk na pudendalni živec v predelu kanala, kjer je lahko ta živec utesnjen. Oboje bi lahko ugotavljal proktolog, ga pa posebej na to drugo možnost opozorite in mu povejte, kaj sem vam odgovoril.
Upam, da bodo odkrili pravi vzrok in vam pomagali.

Lep pozdrav!


prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.