Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ponovna ligatura?


Vprašanje:

Spoštovani,

Pred dvema mesecema sem imel ligaturo zaradi hemoroidov druge stopnje. Do prejšnjega tedna je bilo vse v redu, sedaj pa imam zopet težave in fisuro, ki se je pred tem že zacelila. Težave so predvsem pekoč zadnjik. Stanje vseh treh je zopet na drugi stopnji. Zdravnik mi je predlagal mazanje fisure za šest tednov in kasneje potencialno Rafaelo poseg, ker ocenjuje, da morda ponovna ligatura ne bo pomagala. Kaj bi vi v mojem primeru predlagali? Star sem 40 let. Kolonoskopija leta 2018 je bila bp.

Hvala!

Odgovor:

Spoštovani!

Zdravljenje z ligaturami je najpogostejši način zdravljenja povečanih vozlov. Očitno imate bolj občutljiv zadnjik, ker navajate, da ste že imeli črevesno razpoko. Po času, ko odpade podvezavi vozel, je na tem mestu zelo nežna brazgotina, ki ob bolj trdem blatu in napenjanju spet lahko poči. Na to bi sklepal, ker navajate pekočo bolečino v zadnjem črevesju.
Ne vem, ali ste bili na pregledu pri nas. Pri nas ponavadi ponudimo mazilo in analne čepe, s katerimi se lahko namažete globlje v črevo, čep pa v črevesu pustite kakih 10 min, da se mišica zapiralka sprosti. Odprta ranica v zadnjiku je močan dražljaj za mišico, zato se mišica skrči, krč pa zaznamo kot bolečino. Če takšna terapija ne pomaga, lahko z injekcijo botulina krč mišice ohromimo in omogočimo celjenje. Vsekakor vam priporočam skrb za redno in mehko odvajanje in zaščito analne kože in analnega kanala z naravnimi mazili (olivno olje, maslene svečke). Lahko uporabljate tudi katero od komercialnih mazil. Bistveno pri tem je, da je koža zaščitena s tanko plastjo maščobe, farmakološke učinkovine so tukaj manj pomembne, čeprav lahko tudi pomagajo. Zaščita pred vlago in elastičnost občutljive povrhnjice se doseže s tem, da ta predel namastimo.
Glede na to, da so se vam vozli spet povečali, bi sklepal, da gre za draženje in otekanje. Pametno bi bilo, da greste na pregled, končna ocena je boljša šele po tem, ko se akutno dogajanje umiri. Upam, da sem vam odgovoril na vsa vprašanja, odločiti pa se boste morali sami.

Lep pozdrav!


P.S.: Poseg Rafaelo mi ni znan, morda se za tem skriva kaj drugega. Dobro poglejte in mi javite, tako da bova oba vedela o čem govoriva.
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.