Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Še vedno rak na pljučih


Vprašanje:

Spoštovani!

S sinom živiva v skupnem gospodinjstvu. Star je 66 let in vse življenje kadilec. Zaveda se, da se mu življenje izteka, zato pred smrtjo ne namerava opustiti kajenja, to je njegov kredo. Hudo mi ga je gledati, kako hujša in toži o bolečinah v sklepih, nogah, glavi ... Dela še vsa moška dela, vendar z muko, zaveda se, da gre h koncu. Obema je težko. Predvsem meni, pri 88. letih s popuščanjem srca in vsemi letom primernimi tegobami - kako naj sinu ohranjam moralo in voljo do življenja, saj ne bi rada dočakala njegove smrti, saj je vendar vrsta na meni. Sedaj pa še vprašanje o moji bolečini pod levim rebrnim lokom. V odgovoru na moje vprašanje KOPB in rak na pljučih, ste mi že omenili, da naj ne bi šlo za raka na pljučih, zato sumim na slinovko, ker se mi je pojavila tudi sladkorna bolezen, čeprav še mejah normale. Ali naj grem še na rentgen? Hvaležna bom za vsako spodbudno besedo.

Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovana bralka!

Vas 66 letni sin je strastni kadilec in hudo odvisen od nikotina. Klub temu je možno zdravljenje, vendar mora v to privoliti. Naj se pogovori s svojim zdravnikom. Svetujem, da opravi pulmološki pregled, s tem se ugotovijo posledice kajenja v pljučih. Veliko je načinov zdravljenja odvisnosti od kajenja. Lahko se v proces zdravljenja vključi tudi psihiater.

Vi ste stara 88 let in imate bolečine pod levim rebrnim lokom, za katere smo ugotovili, da verjetno niso pljučnega izvora. Za pregled trebuha je bolje opraviti UZ abdomna kot RTG.

Želim obema, da vam naša zdravstvena služba pomaga izboljšati življenje.
Lep pozdrav!
prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Neaktiven

prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Astma in KOPB, bolezni pljuč

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.