Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Spolno prenosljive bolezni - dilema


Vprašanje:

Pozdravljeni!

nekemu ginekologu v Sloveniji sem postavila vprašanje: »Katere spolne bolezni lahko dobiš, če uporabljaš kondom in katerih ne?« Odgovor me je popolnoma šokiral, saj ginekolog pravi, da lahko dobiš čisto vse. Lahko dobiš HIV, hepatitis, gonorejo, sifilis in HPV. Zelo nenavadno se mi zdi, da glede na ta odgovor, v bistvu kondom ni več neka zaščita. Mladi smo danes spolno aktivni in takšen odgovor ginekologa me zelo preseneča. Citiram: »Torej, res je. 1. Sifilis lahko dobiš tudi, če moški uporablja kondom, ker se ne prenaša nujno s spolnimi tekočinami in spolno sluznico, ampak so lahko spirohete in neisserija gonoreje prisotne tudi na koži ostalih delov spolovila, danke in presredka. 2. S kondomom lahko dobiš tudi hepatitis B, HIV in HPV, le z mnogo manjšo verjetnostjo. Če drugega ne, kondom lahko tudi poči ali se sname. 3. Sifilis se za enkrat še zdravi uspešno s penicillinom, gonoreja pa je že rezistentna na številne antibiotike.
Če želite biti odgovorna mladostnica, bo najučinkovitejši korak k bistvu odgovornosti primerna izbira spolnega partnerja, v tem procesu pa ni mesta za seks z naključnim neznancem, ki ga ne prej ne potem nikoli več ne boste videli, ampak se pred vstopom v spolnost najprej dodobra spoznate in nekaj časa družite brez spolnosti.«

Kaj vi menite?

Odgovor:

Pozdravljeni,

moram se strinjati z mojim predhodnikom. Kondom ni 100 % zaščita niti pred eno spolno prenosljivo boleznijo. Jaz mladostnice usmerjam v odgovorno spolnost, zato mi je zadnji citiran stavek kar všeč.

Lep pozdrav!

 Zdravka Koman Mežek, dr. med.

Aktiven

Zdravka Koman Mežek, dr. med.

Ginekologija in porodništvo Rak Spolne bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal