Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Skrbništvo nad otrokom


Vprašanje:

Spoštovana!

Prosim vas za nasvet, saj ne vem, kaj naj naredim. Poročena sem osem let, imava 2 leti starega otroka. Zaradi kupa težav z njegovi starši, pogosto razmišljam o ločitvi. Zelo me je strah, da bi mož dobil skrbništvo nad otrokom. V Slovenijo sem prišla pred leti, v rojstnem kraju z otrokom nimam kam. Moje vprašanje je, če je mamica brez službe in stanovanja, ali skrbništvo dobi oče?

Hvala!

Odgovor:

Pozdravljeni,

vaša situacija je res neprijetna. Verjetno ste prišli v Slovenijo zaradi ljubezni, ki se je, po vašem opisu sodeč, trenutno znašla v krizi. Najverjetneje tu nimate najbolj razvite socialne mreže, tudi to, da niste v službi, ne pomaga pri krepitvi le-te. Če prav razumem, je največja težava v odnosu z moževimi starši. Če je to tisto, kar povzroča nerazumevanje med vama, bi bilo to mogoče rešiti s selitvijo vaše mlade družinice, vendar, če bi ta možnost obstajala, bi o njej najverjetneje že razmišljali. Še pred ločitvijo bi bilo vsekakor smotrno poskusiti s partnersko terapijo. Zelo pogosto se zgodi, da se odnos med partnerjema po rojstvu otroka, ko je večina pozornosti usmerjena v otrokovo dobrobit, začasno poslabša. V resnici je to večinoma najbolj kritičen čas. Sicer morata biti oba z možem motivirana in pripravljena sodelovati, vendar bi vama skupni pogovor s strokovnjakom lahko pomagal, da bi prišla bližje s svojimi stališči. Večkrat se zgodi, da je težava v odnosu komunikacija. Vsak od partnerjev je prepričan v svoj prav in pri tem tretja, neodvisna oseba lahko pomaga, da lažje razumemo tudi človeka ob sebi.

V vsakem primeru pa bi se na vašem mestu oglasila na pristojnem centru za socialno delo. Lahko greste sami vprašat za nasvet. Če ste kot mama ustrezni, mislim, da se nimate česa bati. Za otrokov razvoj je izjemnega pomena dober in pristen stik z mamo.

Na centru za socialno delo se lahko tudi pozanimate kakšne so v vaši občini možnosti, da bi dobili neprofitno stanovanje, glede na to, da imate majhnega otroka. Prepričana sem, da se bo na centru našla oseba, ki bo pripravljena prisluhniti vašim težavam ter vas pomagala usmeriti na prave naslove za rešitev vaših težav.

Želim vam, da bi se vaša situacija dobro rešila za vse vpletene.

Srečno in lep pozdrav!

 Petra Može, univ. dipl. soc. del.

Aktiven

Petra Može, univ. dipl. soc. del.

Bolezni starostnikov

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal