Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Mraz v sklepih


Vprašanje:

Spoštovani,
novembra 2001 sem dobil visoko temperaturo (od 39 do 40 °C). Takrat me je tudi začelo hladiti v palcih leve in desne noge, nato se je hlad razširil na celotno stopalo in čez sredino križa. Odšel sem k zdravniku. Krvne in urinske preiskave so bile v mejah normale. Dobil sem zdravilo Naprosyn (500 mg) proti povišani temperaturi in kapsule Hiconcil. Stanje se je začelo umirjati, tudi hladilo me je manj. Kmalu se je stanje poslabšalo, spet me je hladilo in tudi shujšal sem. V prsih me je dušilo in hrano sem le stežka požiral. Februarja 2002 sem šel na slikanje pljuč in EKG. Rezultati so bili v mejah normale. Napotili so me na gastroskopijo, kjer so odkrili vnetje želodca in požiralnika. Štiri tedne sem jemal Ultop. Začelo me je še bolj hladiti, zato so mi naredili test za Borrelia burgdoteri (IFT-IgM-negativno, IFT.IgG 1:128). Maja 2002 sem šel na infekcijsko kliniko v Novo mesto. Takrat me je hladilo po stopalih, kolenih in v križu. Napotili so me v ambulanto za žilna obolenja, k ortopedu in spet v infekcijsko ambulanto. Serologija na borelijo Ig Mneg.IgG 1:256. Sledilo je štirinajstdnevno zdravljenje. Hladili so me že vsi sklepi, začeli so me tudi boleti. Po treh mesecih je sledila kontrola: IgM neg.IgG 1:128. Priporočam NSA kontrola čez eno leto. Kontrola 17. 4. 2003: IgM negativno, IgG 1:256.Dne 18. 9. 2003 sem bil pri revmatologu, ki me je takoj napotil na slikanje hrbtenice.

Izvidi:
- destrokonveksna deviacija vratne hrbtenice in izražena hiperlordoza
- podaljšan levi procesus tranzverzus na C/7 za 5 do 6 mm
 - nakazane klinaste oblike korpusov od Th/6 do 8
 - stanje po aseptični osteonekrozi
 - Schouerman, začetna torakalna spondiloza

V sklepih me še vedno hladi in boli. Hitro se začnem znojiti na območju križa in hrbtenice, potem pa me začne hladiti. Star sem 41 let. Prosim za vaše mnenje, ali je to povezano s hrbtenico? Kakšno bi bilo zdravljenje, saj je takšno stanje nevzdržno. Zdaj dvakrat na dan jemljem Tadol (50 mg). Za odgovor se vam zahvaljujem. Piršič Jože


Odgovor:

Spoštovani bralec,
skrbno sem prebral vaše pismo. Opravili ste že vrsto preiskav, ki pa ne pojasnijo vaših bolečin. Opisani simptomi utegnejo biti povezani z vnetjem perifernih živcev, z okvaro tako imenovanih tankih živčnih vlaken. To motnjo v delovanju perifernih živcev je treba opredeliti z ustrezno preiskavo. Predlagam, da opravite termometrijo na Inštitutu RS za rehabilitacijo.

prof. dr. sci. Miro Denišlič, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. sci. Miro Denišlič, dr. med.

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.