Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Naj vztrajam v zvezi ali ne?


Vprašanje:

Spoštovana ga. Veronika,

na vas se obračam, ker v moji partnerski vezi že dlje časa ni tako kot bi moralo biti in potrebujem nasvet strokovnjaka. S partnerjem sva skupaj šest let in sva se prvič razšla za eno leto po skupnih treh letih. Otrok nimava, saj nisva imela urejenih razmer, kjer bi otrok lahko normalno odraščal in še partner je bil brez službe skoraj celo najino vezo. Večino časa sva živela v najemniškem stanovanju. Delala sem samo jaz in tako vzdrževala tudi njega pod isto streho le iz razloga, ker je vsak dan govoril, da išče službo in si seveda želi ustvariti skupno normalno življenje. Verjela sem mu, saj je bil v preteklosti vedno redno zaposlen in je sam prišel tudi do lastnega stanovanja katerega je oddajal, da si je pokrival lastne najnujnejše stroške. Je zelo komunikativen, pozitiven, stoji mi ob strani v drugih stvareh, vedno sem mu lahko zaupala, veliko sva se hecala in sva se po večini časa najine veze dokaj lepo razumela. Doma je vedno postoril vse in za njim mi res nikoli ni bilo potrebno čistiti. To so pozitivne lastnosti in stvari zaradi katerih sem vztrajala v najini vezi ves ta čas. Vsak dan znova me je spodbujal in dajal vedeti, da dela na tem, da bo stanje boljše in da mu lahko glede tega 100 % verjamem. Težave so se pojavljale že vmes saj je partner večkrat zlorabil moje veliko srce in izkoriščal dejstvo, da sem jaz skrbela za vse in ni kazal nobene slabe vesti, ko sem delala samo jaz, on pa je še vedno ostajal doma, brez službe in prihodka po več letih. Zgodilo se je celo, da je enkrat brez moje vednosti vzel kartico in dvignil denar na bankomatu. Vse od takrat skrivam denar in mu ne zaupam več. Takrat sva se tudi razšla saj je bilo seveda še polno drugih razlogov in bi bila predolga, če bi vse pisala. Po enem letu klicanja, jokanja, da mu je žal, da se zaveda da je delal narobe, da bo poiskal službo, da se bo spremenil ... sem "padla" v past in mu verjela, da bo pa mogoče le kaj drugače in mu dala novo priložnost. Skupaj sva sedaj že eno leto in pol po razvezi in si je zdaj šele našel eno službo vendar je problem, ker mu ne zaupam več. V postelji že odkar sva se prvič razšla, ni več kot bi moralo biti in moja čustva do njega so se ohladila do te mere, da enostavno ne zmorem več naprej. Stara sem 40 let in mi je težko iti naprej sama, on pa ponovno govori in obljublja, da bo odslej vse dugače. Kaj bi storili vi na mojem mestu? Obupana sem.

Že v naprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor.

Odgovor:

Spoštovana!

Iz vašega pisanja bi lahko rekla, da ste sami v bistvu ze odločeni! Dejstva, kot jih navajate so močna: “Problem, ker mu ne zaupam več. V postelji že odkar sva se prvič razšla, ni več kot bi moralo biti in moja čustva do njega so se ohladila do te mere, da enostavno ne zmorem več naprej.” To je v bistvu vaš odgovor!!

Edini problem je zares ta, da vas je strah. Potem pa se je potrebno vprašati, česa? Zastavite si to vprašanje ali več njih in si odgovorite! Dejstvo je, da se morate vprašati tudi, kaksen odnos si želite in za tem tudi pojdite. Temu sledite!

Brez zaupanja pa je biti v odnosu izredno težko. Pa tudi, ko spolnost oziroma spolna želja po osebi izgine, nastane velika težava, saj se jo težko povrne, če sploh. Vi imate poleg tega še problem, ker ste izgubili do njega spoštovanje.
Odločite se in hodite to začrtano pot naprej.

Lepo vas pozdravljam!
dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka

Aktiven

dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka

Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok Življenje s starostnikom

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal