Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bolečine v vratu


Vprašanje:

Spostovani g. Hren!

Stara sem 43 let in astenične konstitucije. V zadnjih treh letih imam veliko težav z bolečinami v vratu. Seveda pa mi ne umanjkajo niti bolečine v križu. Navedeno je posledica kifoze, ostale organske bolezni niso bile ugotovljene. Naj povem, da opravljam sedeče delo, ki ga skušam omiliti z uro ali dvema hoje na dan.V tem času sem izvajala različne vaje, ki mi jih je naučila fizioterapevtka, ukvarjala sem se tudi s plavanjem. Seveda plavam večinoma poleti, saj mi bazeni ne pašejo prevec. Zadnjič sem bila zaradi bolečin pri maserki, ki mi je svetovala ukvarjanje s fitnesom in uživanje proteinskih preparatov - s ciljem povečanja misične mase. Pravi, da je nimam skoraj nič, po 45. letu pa še ta izginja. Kaj menite o tem vi? Glede na to, da nisem ljubiteljica fitnesa me zanima, če obstaja kakšna alternativa fitnesu glede vadbe, ki bi mi bila lahko v pomoč.
Hvala za vas odgovor in lepo pozdravljeni.

Odgovor:

Spoštovani,

glede na opisane težave, bi vam svetoval, da napravite dve stvari. Najprej je za začetek pomembna dobra kontrola mišic trupa in vratnega dela, da se okrepi ta del - ampak to bo za začetek precej drugačna zadeva, kot je vadba v fitnesu, saj tam ne boste pridobili te kontrole.
Druga stvar je pa higiena hrbtenice. To pomeni, da je potrebno ugotoviti katere dejavnosti vam zdražijo vratni in ledveni del in katere vam blažijo bolečine. Potrebno je narediti pravo strategijo teh aktivnosti. Zraven pa še dobro pregledati usklajeno delovanje kolčnega dela in trupa, ker je dobra kontrola gibov v kolku odlična preventiva pred bolečinami v vratu in ledvenem delu.Če ste morda iz okolice Ljubljane ali Domžal, sej lahko pri nas oglasite na posvet.

Lep pozdrav!

 Luka Hren, diplomirani kineziolog in gibalni terapevt

Aktiven

Luka Hren, diplomirani kineziolog in gibalni terapevt

Srce in ožilje Nevrologija Osteoporoza Rekreacija Diete in hujšanje

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal