Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Glavoboli in vrtoglavice


Vprašanje:

Spoštovani,
po poklicu sem uslužbenka, stara sem enainštirideset let. Že vrsto let me mučijo glavoboli in občasne vrtoglavice. Zdravnik me je napotil na možganski CT, ki je pokazal hidrocefalus in stenozo akvedukta. Priporočili so mi, naj grem na pregled k nevrokirurgu. Kakšna je moja bolezen? Kako poteka zdravljenje?

Hvala!

Odgovor:

Spoštovani,
hidrocefalus nastane zaradi motenj pretoka možganske tekočine (likvorja), ki obliva možgane na površini in nastaja v notranjih možganskih komorah. Preiskava je pokazala razširjene možganske komore, ki so nastale zaradi zapore v pretoku možganske tekočine. Zapora je na mestu prehoda možganske tekočine iz tretje v četrto možgansko komoro. Zapora na opisanem mestu je razmeroma pogosta in nastane zaradi poškodbe, krvavitve, ciste in drugih vzrokov. Praviloma je nastanek hidrocefalusa počasen. Najpogostejši znaki pri počasnem nastanku hidrocefalusa so glavobol, negotova hoja in motnje mokrenja, pri hitrem nastanku pa bolniki tožijo zaradi glavobola, pojavijo se bruhanje, trd tilnik in motnje zavesti.

V vašem primeru se je hidrocefalus razvil počasi, zato je treba z dodatnimi preiskavami ugotoviti vzrok motnje pretoka možganske tekočine. Zdravljenje je nevrokirurško; nevrokirurg odstrani proces na območju zoženega akvedukta. Če ne območju ne ugotovi nobene rašče, pa s cevko, ki jo uvede v možgansko komoro, sprosti pritisk v možganskih komorah in omogoči odtekanje možganske tekočine. Vsekakor vam priporočam pregled pri nevrokirurgu, ki bo odločil, ali je potreben operativni poseg, ali pa bo svetoval redno spremljanje.prof. dr. sci. Miro Denišlič, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. sci. Miro Denišlič, dr. med.

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.