Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Hemoroidi?


Vprašanje:

Pozdravljeni,

imam 26 let in pred dvema mesecema se mi je prvič po veliki potrebi na papirju pojavila kri. Blato je bilo trdo zato sem mislil, da je problem v hemoroidih. Kri se je pojavljala tri dni, nato je izginila, ker sem se začel primerno prehranjevati.

Kri se mi je pred kratkim zopet pojavila, problem imam tudi s trdim blatom. Blato odvajam vsak dan. Srbi me tudi zadnjik in zadnje čase imam občutek, kot da bi me bolelo pri trtici. Ni ravno bolečina, ampak čuden občutek, kot nekakšen pritisk. Imam tudi občutek "neizpraznjenosti" po veliki potrebi. Hemoroidi mi nikoli ne pogledajo ven. Drugih zdravstvenih težav nimam.

Sem prav ocenil, da gre za hemoroide? Je lahko tudi kaj hujšega? Si lahko, razen s primerno prehrano, tudi kako drugače sam pomagam – z mazilom, tabletami iz lekarne? Je potreben obisk zdravnika?

Hvala za odgovor.

Odgovor:

Spoštovani,

glede na vašo mladost, bi lahko sklepal, da ne gre za kaj hujšega. Seveda vsi, ki krvavijo na blato, najprej pomislijo na hemoroide. Glede na simptomatiko je pri vas prav gotovo drugače. Ob trdem blatu in napenjanju se črevo pogosto malo zatrga. Od jakosti zatrganja so odvisni tudi znaki. Nekatere samo malo reže in ščemi, drugi pa navajajo močnejše bolečine, ki lahko trajajo tudi po odvajanju.

Pri vas gre verjetno bolj za blato zatrganino – črevesno razpoko. Kot pišete ste opazili tudi kri. Svetujemo, da skrbite za redno in mehko odvajanje, kar lahko poskrbite s hrano, lahko tudi s prehranskimi dodatki, ki pa ne dražijo črevesa (Prorektal, Lactecon, itd.). Če težave ne bi minile, pa svetujem pregled in vsaj rektoskopijo.

Lep pozdrav.
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.