Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Glavoboli in EEG


Vprašanje:

Spoštovani,

občasni glavoboli, ki me pestijo že od otroštva, se v zadnjem času ponavljajo vsak dan. Kljub urejenemu življenju se zjutraj prebujam utrujen, čutim splošni upad telesnih in duševnih moči, koncentracija in spomin sta se poslabšala, postajam vse bolj živčen, hitro dobim napad panike, povečal se mi je ustni zadah. EEG izvid je pokazal, da se med hiperventilacijo pojavi generalizirana počasna aktivnost v sprednjih odvodih, ki lahko pripeljejo do paroksizmov delta valov (FIRDA), čeprav nisem bil tešč. Imam 38 let. Kakšna možganska okvara je to? Kaj je njen vzrok in kakšne posledice lahko pričakujem? Hvala!

Odgovor:

Spoštovani bralec,
kot je razvidno iz vašega pisma, vas glavobol muči že od mladosti. Glavobolu, ki traja tako dolgo, pravimo kronični glavobol. Glavoboli so bili sprva občasni, zdaj so skoraj vsakodnevni, vendar jih ne spremljajo bruhanje, občutljivost na svetlobo in ropot, tako da nimajo značilnosti migrenskega glavobola. Z glavobolom se pogosto zbudite, že zjutraj ste utrujeni, hkrati ste zaznali motnjo koncentracije in upad telesnih moči. Opisani glavoboli so pogosto povezani z notranjo napetostjo, čeprav vzroka ne poznate. Glavoboli so lahko tudi v povezavi z večjo obremenjenostjo v službi, izključiti pa je treba vnetje, na primer vnetje sinusov ali virozo, ki utegne potekati zelo prikrito.

Spremembe EEG v obliki počasnih valov v sprednjem delu, ki so zaznavni med hiperventilacijo (pospešenim globokim dihanjem), v vaših letih praviloma ne zabeležimo. Zaradi opisanih sprememb bioelektrične možganske aktivnosti vam priporočam pregled pri nevrologu, ki bo morda svetoval še globinsko slikanje možganov. Svetoval bi vam, da opravite še pregled pri psihologu, ki bo lahko natančno opredelil motnje koncentracije.


prof. dr. sci. Miro Denišlič, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. sci. Miro Denišlič, dr. med.

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.