Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ljubosumnost


Vprašanje:

Pozdravljeni,

že od nekdaj sem bila ena izmed tistih, ki so bolj ljubosumne sorte. Sem kar dobrega izgleda in neštetokrat se mi je že zgodilo, da so me osvajali, vabili ven ali pošiljali nespodobna sporočila, poročeni ali vezani moški. Tako rečeno, vem česa vsega so moški zmožni. V prejšnjih razmerijih sem prav tako odkrila neprimerna sporočila mojega bivšega, kako je osvajal in gledal druge, ko je bil v zvezi z mano. Prav tako vem, da tudi v osnovi nimam najboljšega izgleda svoje družine. Sedaj sem tudi sama v zvezi z moškim, ki ga imam resnično rada in si želim prihodnosti z njim. Nič ni narobe, čutim, da je vse ok, je pozoren, veliko se pogovarjava, načtrujeva prihodnost ... Skoraj prelepo, da bi verjela, da je to možno. Problem je v tem, da sem vedno »na trnih«, da se bo nekaj zgodilo. Na živce mi grejo vsa socialna omrežja, vse nerealne slike, vse na pol gole ženske, moti me, da že nič več ni normalno ali naravno, če ni obrnjeno na goloto. Čutim in vem, da me partner ne bi prevaral, vendar me zmoti že to, da bi pogledal žensko, ki je lepa. Naj še povem, da v teh primerih ne čutim ljubosumja na žensko, ampak jezo na njega, ki to počne. Še sama težko razložim, kako se v teh situacijah počutim. Kako naj vem, da bom za njega dovolj samo jaz? Zanima me vaše mnenje, na čem moram delati, da se znebim tega negativizma? Kako naj preprosto zaupam, ne da bi že v glavi imela scenarij vsake slabe možnosti, ki se lahko zgodi. Rada bi ohranila razmerje in živela spročeno.

Hvala za nasvet!

Odgovor:

Lepo pozdravljeni,

pretekle slabe izkušnje lahko vplivajo na oblikovanje zaznav, ki jih opisujete, ne morejo pa biti razlog in opravičilo za sedanje izbire v danem odnosu, zlasti, če želite ohraniti dober partnerski odnos.
V zaznavanju se osredotočate na situacije, na katere ljudje nimamo vpliva, čeprav ga zmotno poskušamo imeti, tudi s posluževanjem ljubosumnih vedenj. Zgodi se ravno nasprotno, ljubosumje je namreč za vsak odnos razdiralno in pogubno, kar pomeni, da z njim bolj prispevamo k temu, da odnos izgubimo, kot pa da bi ga ohranili. V nobenem primeru pa v takšnem odnosu ne moremo biti srečni.
Dejansko imate vpliv zgolj na lastne zaznave in posledično ravnanja, tako v odnosu do sebe kot v odnosu do partnerja, z zavedanjem, da želite prispevati v dobro vajinega odnosa, in to je tudi zares tisto, kar lahko nudi zagotovilo za dober odnos.

Z lepimi željami.
izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal