Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Problemi z medeničnim dnom


Vprašanje:

Pozdravljeni, Star sem 30 let. Zadnjih 12 mesecev imam težave z izločanjem blata, uriniranjem in doseganjem erekcije. Vse težave so se začele istočasno in precej nenadoma. Ob sedenju na robu stola v službi in žogi za pravilno držo sem občutil pritisk na mišice v medeničnem dnu. Ta pritisk sem ignoriral, saj mi je tovrstno sedenje in drža lajšalo bolečine v hrbtu, nisem pa se zavedal, da lahko konstanten pritisk na mišice/živce v medeničnem dnu oz. v predelu anusa pripelje do omenjenih težav. Kljub temu, da sem občutil rahlo bolečino in pritiskanje na medenično dno, sem v službi še naprej sedel v omenjenem položaju 5 ur dnevno, več tednov. Poleg tega sem med hojo poskušal ohraniti pravilno držo ("popek noter") po navodilih fizioterapevta. Naj omenim, da sem v osnovni šoli imel tudi precej težav z zaprtostjo, kasneje nekoliko manj, trenutno odvajam  3 krat tedensko. Sčasoma me je hrbet nehal boleti in sem sedenje na robu stola in žogi opustil, težave z izločanjem blata, uriniranje in erekcijo pa so ostale. Trenutno stanje:
- Erekcijo zelo težko dosežem ali sploh ne. Penis je brez opore mišic in ga ne morem premikati ter je neprestano v visečem stanju.
- Pri izločanju blata imam občutek, da mišice okoli anusa ne opravljajo svojega dela kot bi morale, oz. so se razširile do te mere, da ne morem pravilno nadzirati izločanja. Zato mi pogosto ostaja manjši del blata oz. se ne izprazni do konca manjši delček ostane v danki. Blato mi sicer ne uhaja. S težavo zadržujem vetrove, še posebej pri ukvarjanju s športi, kjer jih praktično ne morem zadrževat.
- Pri uriniranju imam občutek, da bi na koncu lahko iztisnil še nekoliko vode, ampak deluje kot da mišice niso povezane med seboj in zadnjega curka ne morem iztisniti.
- Imam slab občutek v nogah, saj mi te hitreje "zaspijo" kot prej. Imam občutek kot da je cirkulacija slabša ali pa gre za neke vrste mravljinčenje. Tega preje nikoli nisem imel.
- Imam pogosto vrtoglavice in slabost s čimer se nikoli poprej nisem soočal. - ob ukvarjanjem s športom čutim srbenje v analnem delu in labilnost mišic medeničnega dna. Prav tako me ob teku ali drugem športu boli v ingvinalnem delu, kot da mehur nima opore in pritiska navzdol.
- Ob sedenju na trdi podlagi čutim pritisk na anus in mišice v perineumu - ob vajah za pilates čutim, da mišice ne delujejo prav oz. da so zlezle z mesta/kolapsirale. Občutek imam, da so se mišice medeničnega dna "spustile in nekoliko visijo" ter niso povezane in jih ne morem nadzirati. Občutek imam, da so se mišice v predelu analne odprtine razširile in jih ne morem več stisniti, da bi zadržal vetrove oz. pravilno izločal blato. Zadeve trajajo že skoraj 1 leto brez izboljšanja stanja in se bojim, da gredo stvari še na slabše.

Opravil sem:
- MRI glave in hrbtenice kjer je vse OK - MRI male medenice, kjer je bil viden sum stenoze črevesja ampak ovržen po opravljeni kolonoskopiji.
- EMG analnega sfinktra pokaže slabšo hoteno aktivacijo mišic, dugih sprememb pa ne.
- Defekografija pokaže nesposobnost dviga medeničnega dna. Ravno zadnja zadeva (defekografija) prikazuje stanje, ki ga sam čutim, torej nemoč gibanja mišic medeničnega dna. Tudi ob dotiku s prsti pri trtici navzdol proti genitalijam čutim, da je tam nekaj kolapsiralo. Žal na defekaciji nisem uspel izločiti blata, sem pa po navodilih zdravnika poskušal napeti in spustiti mišice medeničnega dna. Sodeč po izvidu in kar tudi sam občutim, medenično dno ne morem dvigniti. Po obisku v Iatrosu so me zaradi spastičnega analnega sfinktra poslali v šolo za inkontinenco blata, vendar mi keglove vaje povzročajo "slabo cirkulacijo oz. rahle mravljice v nogah", zato sem se odločil začasno ustaviti vaje in počakati na kontrolni obisk pri nevrologu, ki ga imam v kratkem. Jakost mišic za zadrževanje blata sicer deluje OK, v nasprotnem primeru bi mi blato ušlo. Je pa res, da CD iz defekografije nisem prinesel na vpogled v Iatros, saj ga takrat še nisem imel,  prinesel sem le izvid. Težave se sedaj že predolgo vlečejo in skačem od nevrologa, do radiologa ter nazaj k urologu ter potem proktologu ... Pri vsakem je čakalna doba 3-5 mesecev in potem vsak doda svoj izvid, nobeden pa se ne poglobi in razreši zadeve, čeprav bi morda bilo smiselno, da specialisti skupno najdejo vzrok težav. Ali morda pri nas ni specialista, ki se ukvarja specifično z mišicami medeničnega dna, razen ginekologa, ki pa se ukvarja z ženskami po porodu? Ne vem, ali bi tam prisluhnili moškim težavam v medeničnem dnu oz., na koga se obrniti za pomoč? Ker zelo cenim vaše delo in izkušnje, bi vas prosil še za vaše mnenje.

Hvala v naprej in lep pozdrav.

Odgovor:

Spoštovani!

Težave, ki jih opisujete ste zelo natančno opisali in iz internetnih gesel smo skušali najti vaše ime, da bi si ogledali kakšen je bil izvid pri nas in kdo vas je pogledal. Vendar ste vse podatke priredili tako, da imena ni mogoče najti. Tudi na videu ga ni videti. Opravili ste praktično vse preiskave, ki bi jih lahko. Vendar nihče ni odkril ničesar kar bi razložilo vaše težave. Morda bi v zvezi z odvajanjem lahko kaj povedala še preiskava-analna manometrija, ki bi jo lahko naredili na Gastro kliniki (dr. Koželj). Stanje ni razložljivo drugače kot s strani nevrologa. Svetoval bi, da ostanete pod njegovim nadzorom in da kako preiskavo ponovi. Ali so izključili morebitne nevrološke bolezni (multipla skleroza, miastenija?), ki se včasih začnejo z zelo nejasnimi znaki.
Po opisu in z natančnostjo s katero opisujete vaše težave pa bi lahko razmišljal tudi o tem, da ste zelo občutljiv človek in bi morda koristil tudi posvet pri specialistu za te zadeve (psiholog, psihiater). Verjamem, da težave konkretno občutite, vendar je težko reči s kakšnim nasvetom ali terapijo bi vam lahko pomagali.
Upam, da smo vam z nasvetom vsaj malo koristili.

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal