Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Tesnoba ob smrti


Vprašanje:

Zdravo!

stara sem 26 let. Že od malega sem imela neke strahove, da bom dobila kakšno bolezen ali umrla. To sem si znala sama odpraviti, dokler je bilo to samo tako. Pred nekaj dnevi mi je umrl ded, na katerega sem bila zelo navezana.  Zelo me je pretreslo. Sedaj pa dobivam občutke, da imam mehko telo, da se ne morem premikati, postane mi slabo in vrti se mi, imam občutek ne realnosti in kot da bom umrla. Ko pa zaspim ali zadremam, zaspim zelo globoko potem pa mi začne srce razbijati, ko se iznenada zbudim. Od strahu in občutka, da bom umrla, kar otrpnem in se začnem tresti. Dobim suha usta in močno tesnobo. Prosim vas za nasvet, kako naj si pomagam.

Za odgovor se v naprej zahvaljujem.

Odgovor:

Lepo pozdravljeni.

Izguba drage osebe je povezana z žalostjo in duševno bolečino, ki se lahko odraža tudi s telesno simptomatiko, ki jo navajate. Zelo je še sveže, od kar ste izgubili ljubo osebo, ob tem vam izrekam sožalje in z vami sočustvujem, zato tudi ni moč pričakovati, da bi lahko že vzpostavili način, ki bi omilil boleč dogodek.

Obdobje žalovanja je pomembno, tudi z vidika, da si dovolimo žalovati za nekom, ki nam je bil ljub, in z vidika načina, ki je za nas najbolj ustrezen. Da torej izberemo tista vedenja, ki nam bodo kar najbolje pomagala pri tem, da sprejmemo, kar se je zgodilo in spričo te spremembe živimo karseda zadovoljujoče. Čeprav je sprva težko in se nam zdi neuresničljivo, pa se kasneje izkaže kot ozdravljajoče ravno to, da si dovolimo preoblikovati zaznavo in biti srečni kljub temu, kar se nam bolečega zgodi. Čeprav nam to predstavlja večji izziv v življenju, pa je to resnično tisto, ki omogoča, da ponovno prevzamemo nadzor.
Razumem tudi vašo trenutno stisko in potrebo po tem, da si pomagate glede telesnih težav, ki znajo biti zelo neprijetne. Simptomatiko lahko omilimo z dihalnimi vajami, avtogenim treningom, priporočila pa bi vam tudi EFT (priročnik je dostopen preko spleta). Za več informacij glede tehnik sproščanja, me lahko brez zadržkov kontaktirate.

Lep pozdrav.
izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal