Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Klistiranje in leno črevo


Vprašanje:

Pozdravljeni,

že kar vrsto let imam težave pri odvajanju blata, tako rekoč sm zaprta. Poskusala sem z suhimi sivami, lanenim semenom, Donatom, s praškom macro balance in podobno. Nič ni moje prebave uredilo. Zato sem se zatekla h klistiranju. Na začetku mi je bilo prijetno, saj sem imela občutek praznega črevesja. Ampk težava je sedaj, da tudi po enem tednu brez klistirja ne odvajam sama. Praktično je odvajanje odvisno od klistirja. Črevo se mi je popolnoma polenilo. Če sem doma, se pač klistiram, problem nastopi, ko grem na potovanje. Vse dopuste me spremlja boleč in napihnjen trebuh. Ker se mi zdi, da je dovolj s klistiranjem, se obračam na vas. Ali in kako je mozno, da črevo zopet spravim v pogon? Naj omenim tudi, da sem bila na kolonoskopiji in niso odkrili ničesar. Hvala za vase napotke, kako naj se lotim reševanja te težave, ki me spremlja ze slabe tri leta.

Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani,

hvala za zaupanje. Nič ne pišete o vaši starosti. V starejših letih se dogaja, da se medenični organi povešajo. O maternici in mehurju ljudje že nekaj vedo, o črevesu pa zelo malo. Povešanje črevesja je pogosto vzrok za zaprtje. Črevo, ki sili navzven daje občutek nepopolnega izpraznjevanja in tiščanja na blato. Pri tem odvajal ne pomagajo, celo prej škodujejo. Ljudje imajo zaradi odvajal pogosto občutek, da so napihnjeni in jih slabi. Sami ste že izkusili, da klistir blagodejno učinkuje, ker izpadajoče črevo spet postavi v pravi položaj tako, da lahko dokaj uspešno odvajate. Klistiranje zelo priporočamo, saj menimo, da je to telovadba za črevo. Lahko ga uporabljate tudi na potovanjih, kar je še posebej priporočljivo. Na potovanjih in včasih tudi zaradi spremembe časovnih pasov, ljudje pogosto zamešajo svoje odvajalne navade. S klistirjem pa lahko vaše črevo spodbudite kadarkoli.
Ker ne vemo, ali gre pri vas za take vrste sprememb, bi težko svetovali kaj več, po opisu pa je to zelo verjetno. V takih primerih je pametno uporabljati tudi taka sredstva, ki ohranjajo blato mehko - to pa je hrana z vlakninami, Donat in ozmotski sirupi (Portalak, Prorektal, Lactecon). Če želite natančno vedeti za kakšne težave pri vas gre, vas bi moral pregledati zdravnik, ki bi takšne spremembe pri pregledu prepoznal.

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.