Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave v odnosu


Vprašanje:

Pozdravljeni,

s partnerjem sva skupaj 3 leta, zadnjih nekaj mesecev se kregava non stop, tudi po večkrat na dan. Stara sem 25 on pa je nakaj let starejši in ima dva otroka. Prepirava se samo v zvezi s tem, kdaj ju bo imel, ker bivša partnerka povrzoča težave, ne drži se nikoli kar dorečeta, tudi ne kdaj bova midva imela otroka ... Prepiri so naju pripeljali do tega, da partner ne vidi več izhoda. Jaz mu "težim" zakaj ne odnosa z njo, vedno mi reče, da se ga ne da urediti. To je načeloma res, ženska ima težave in je totalna psihopatka, tudi sama nama vedno pravi, da hoče, da se najina veza konča in da ima partnerja v šahu zaradi otrok. Partner je sedaj tako daleč, da želi prekiniti zvezo z mano, čeprav se zaradi naju tudi enkrat nisva sprla, ljubiva se, imava se rada, meni pa je jasno, da ga dušim s tem, ko mu pravim naj z neotesano žensko uredi odnos.

Prosim za pomoč, ker ne vem več kaj storiti.

Odgovor:

Pozdravljeni,

verjamem, da se počutite nemočni, temu je namreč vedno tako, ko ni v naši moči, da bi lahko situacijo spremenili, pa tudi, ko smo usmerjeni v vedenje drugega, nad čemer pa prav tako nimamo moči izbire, pa čeprav se ta drugi vede povsem neodgovorno. Vajine ljubezni in partnerstva gotovo ne more rešiti trenutna žaljiva zaznava partnerke, prav tako ta ne prispeva k temu, da bi otroka oblikovala dobro mnenje o svoji mami, in tudi ne o očetu in o vas, ki prav tako lahko pomembno prispevate k njuni vzgoji. Morda bi bilo bolje usmeriti razmislek in skupni pogovor k temu, kako se lahko bolje razumete, kako se ne glede na vse, lahko dogovorite, si pomagate pri skrbi za otroka.

Mislim, da je skrb za otroka vaša skupna odgovornost, ki pa je mogoča le, če postavite v ospredje vaš odnos in dobrobit otrok, osebne in medsebojne intrige pa v ozadje, kot nekaj, kar vam onemogoča, da bi lahko opravili vlogo dobrega starša, vzgojitelja in partnerja oz. partnerke. Nedvomno je situacija težka za vse vas, odrasle, toda še bistveno težja je za otroka, ki potrebujeta varno in spodbudno okolje, tudi za to, da bosta lahko odrasla v odgovorna odrasla, ki bosta znala tudi poslušati in slišati, upoštevati in se dogovoriti, živeti skupaj z drugimi ne glede na to, kako zelo znamo biti ljudje različni in drugačni! Verjamem, da ta način dopušča več možnosti tudi za to, da uspeta ohraniti vajino ljubezen.

Lep pozdrav.
izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal