Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Nemir po abortusu


Vprašanje:

Pozdravljeni.

Stara sem 26 let in imam redno službo. Pri 20. letih sem nehote zanosila in nato šla na splav. Od takrat čutim, da nisem več tista srečna oseba, kot sem bila prej. Trenutno sem samska, ker zelo težko najdem partnerja, ki bi mu lahko zaupala. Zdi se mi, da sploh ne uživam v spolnosti, ker mi vedno naprej uhaja misel na abortus. V službi imamo včasih tudi stresno in čutim, da sem vedno napeta, nemirna, še ko počivam doma, čutim razbijanje srca. Sploh se ne morem več sprostiti, moje telo je vedno pod stresom. Prosim za kakšno ugodno rešitev!

Hvala!

Odgovor:

Pozdravljeni,

presoja, ki ste jo opravili v pismu, govori o tem, da ima pretekli dogodek tolikšen vpliv na vaše sedanje življenje, da ne uspete zaživeti na način kot si želite. Prav tako vam vaše sedanje izbire ne omogočajo dobrega telesnega in duševnega počutja.

Pri soočanju s preteklim travmatičnim dogodkom in pri ravnanju s sedanjimi izzivi, je pomembno ozavestiti zaznave teh situacij in tudi ravnanj, saj so le-ta odraz pogleda na situacijo. Poleg tega kar si lahko povsem razumsko razložimo in miselno dojamemo, pa nam poseben izziv predstavlja čustveno dojemanje in sprejemanje določenih (travmatičnih) situacij, kamor nedvomno sodi tudi odločitev za umetno prekinitev nosečnosti. V takšnih primerih psihoterapevtsko pomoč kombiniram s tehniko EFT (Emotional Freedom Tehnique), ki sodi med t.i. energijsko psihologijo, in nam pomaga pri razreševanju negativnih čustev (morebitni občutki krivde, obžalovanje, napačna odločitev, strah …) in sprejemanju odločitev in dogodkov tudi na čustveni ravni.

Rada bi se vam zahvalila, ker ste izpostavili stisko, ki je skupna mnogim ženskam. Morda bo najino razmišljanje v pomoč tudi njim.

Lepe pozdrave.


izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal