Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Anksioznost


Vprašanje:

Pozdravljeni,

sem študentka. Leto in pol imam že težave z anksioznostjo, no vsaj zdi se mi tako. Takrat sem na vsem lepem doživela nek tahikardičen napad, potila sem se, tresla, imela občutek, da bom umrla. Kasneje so mi na urgenci naredili preiskave in sicer EKG, RTG prsnega koša, odvzem krvi. Vse je bilo v redu, napisali so mi diagnozo psihosomatska tahikardija. Od takrat tako hudega napada sicer nisem več imela, se pa vsaj 1 x na mesec srečam z nekakšnim paničnim napadom. Ponavadi se to zgodi po nekaj dnevih tesnobe, občutka strahu, potem pa udari navzven. Kaže se kot povišan pulz in strah. Včasih ga znam kontrolirati in ne dovolim, da pride do napada, včasih pa ne gre. Psihoterapijo so mi že svetovali, vendar kot študentka nimam prihodka in si je ne morem privoščiti, sem pa začela z obiskovanjem Posveta. Zanima me, ali je možno, da se te anksioznosti rešim sama? Veliko delam na tem, pišem dnevnik, ob tesnobi grem ven na sprehod, se probam sproščati. Včasih uspe, včasih pa ne. Tablet ne jemljem nobenih. Ko sem bila nazadnje pri osebnem zdravniku zaradi pulza, mi je naredil EKG in takrat sem seveda imela povišanega, saj ga imam vedno tudi do 140, ko pridem v ordinacijo, je rekel, da je EKG povsem normalen, da ni odstopanj, pa tudi, ko sem se kasneje z njim pogovarjala mi je pulz padel pod 100, zato je bil spet mnenja, da je z srcem vse v redu in da imam to v glavi. Zelo je težko včasih, saj se bojim, kaj bo prinesla prihodnost, ali bom lahko sploh še kdaj živela normalno kot včasih.

Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Lepo pozdravljeni!

Hvala za pismo. Spremembe, ki jih doživljate na čustveni in fiziološki ravni so za vas brez dvoma trpeče, vendar pa s pozornostjo, ki jim jo namenjate, zgolj poglabljate stisko, ne prispeva pa to k temu, da bi prevzeli nadzor nad lastnim življenjem. Smotrneje se je posluževati aktivnosti, ki jih navajate v nadaljevanju, z njimi lahko omilite simptomatiko, ki jo opisujete. Ključne spremembe s katerimi vplivamo na svoje počutje, pa je moč doseči v okviru mišljenja, zaznavanja, in ravno to predstavlja temeljni del psihoterapevtskega procesa.
Mislim, da je psihoterapevtska pomoč dostopna tudi v okviru javnega zdravstva oz. v okviru društev, ki izvajajo to pomoč v okviru projektov.

Želim vam vse dobro.
izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal