Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zadah v ustih


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Star sem 22 let in me zanima, kako se znebiti zadaha kljub temu, da si vsak dan umivam zobe. Ko si zobe umijem in uporabim ustno vodico, je ta svež zadah le kratko-trajen. Zobe in dlesni imam zdrave.Torej od kje ta zadah in kako se ga znebiti? Prosim za odgovor.

Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani,

izrazito neprijeten ustni zadah ali halitoza ni bolezen, ampak vedno simptom stanja v ustni votlini ali drugje v telesu.
Zato je pri odpravljanju ustnega zadaha vedno potrebno ugotoviti vzrok njegovega nastanka, šele nato se po ustreznem zdravljenju lahko nadejamo njegove odprave.

V večini primerov (90%), je slab usten zadah posledica prisotnih bakterij v ustni votlini - v zobni gnilobi, subgingivalno - v dlesninih žepkih ob zobeh, ali na hrbtišču jezika. Torej zdravi zobje sami po sebi niso zagotovilo, da nimamo zadaha. Zato bi vam vsekakor priporočila obisk pri vašem zobozdravniku, ki vam bo na podlagi pregleda povedal, ali vaš problem res ni posledica stanja v ustni votlini. Morda ni nepomembno omeniti, da na ustni zadah vpliva tudi slaba tehnika čiščenja zob, kajenje, pitje alkohola, dotrajani protetični nadomestki, slabo oblikovane plombice, ki preprečujejo dobro čiščenje - tudi o vsem tem vam bo svetoval zobozdravnik.

V dosti manjših odstotkih se slab zadah lahko pojavlja kot posledica nekaterih drugih obolenj in vnetij, npr.obolenja sinusov, nosne votline, tonzil, grla, pljuč, požiralnika ali želodca. Slab zadah je lahko posledica nekaterih metabolnih bolezni (diabetes), sistemskih bolezni (npr. bolezni jeter ali ledvic), jemanja zdravil, prehranskih dopolnil in uživanja določene hrane. Torej, priporočljiv bi bil pregled in pogovor o problemu z vašim zdravnikom.
Zanimiv je tudi podatek raziskave, da približno 25% pacientov, ki menijo da imajo slab ustni zadah, dejansko tega nimajo, saj ga ob strokovnem pregledu ni bilo mogoče ugotoviti. Govorimo o halitofobiji.
Navedla sem več morebitnih vzrokov, upam, da vam bo navedeno v pomoč.

Lepo pozdravljeni!
 Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Aktiven

Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Zdravje zob, zobna estetika

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal