Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Vse mi gre na živce


Vprašanje:

Pozdravljeni,

prosim za pomoč. Zadnje čase se zelo slabo počutim, v službi sem pod pritiskom, popoldan sem zmeraj sama z otroci, vse mi gre na živce, nimam volje do ničesar, rada bi samo spala. Enkrat sem osebni zdravnici omenila svoje počutje in odgovor sem dobila, da vsi živimo pod stresom, ker je tak tempo življenja, in če želim bolniško, da mi jo da.  Jaz tega ne potrebujem. Rada bi vedela, ali naj si pomagam s kakšnimi antidepresivi in s katerimi, da si olajšam vse skupaj. Zelo sem vzkipljiva. Zadnje čase se zelo veliko kregam z možem po nepotrebnem, vse me prizadane, vse si jemljem k srcu in potem me razžira.

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Lepo pozdravljeni.

Iz opisa, kaj doživljate – stres na delovnem mestu, skrb za družino … in načinov odražanja tega – razdražljivost, vzkipljivost, konfliktnost, brezvoljnost, slabo počutje … je moč razbrati, da je najverjetneje prišlo do preobremenjenosti, izčrpanosti. Do izgorelosti pride, ko osebni pritiski, razpetost med številnimi obveznostmi, zanemarjanje lastnih potreb … trajajo dlje časa, osebno pa menim, da imajo na to pomemben vpliv tudi nezadovoljujoči partnerski ali drugi za nas pomembni odnosi.
V tem primeru je dobro narediti samopresojo o tem, kaj počnemo, kaj nam to prinaša, kako bi lahko bolje poskrbeli tudi zase, obudili, kar nam je nekoč že bilo v zadovoljstvo, pa smo to ob drugih obveznostih sčasoma zanemarili, predvsem pa opravimo samopresojo glede odnosov z nam pomembnimi osebami, kako zadovoljujoči so za nas ti odnosi in kako bi jih lahko izboljšali, se ponovno povezali s partnerjem, tešili psihične potrebe bolj učinkovito, redno in v ravnovesju. Spoznanja do katerih pridemo na podlagi opravljene samopresoje je nato potrebno vnesti v naše vsakdanje življenje. Verjamem, da je to ključno za doseganje in ohranjanje dobrega duševnega zdravja.

Želim vam, da bi v svojem življenju uspeli poskrbeti tudi zase in vnesti veselje in sproščenost v odnose z vam dragimi osebami.

Lep pozdrav!
izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal