Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Negativna čustva v nosečnosti


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Imam problem glede depresije v nosečnosti. Sem v petem mesecu in me boli trebuh in tišči na momente v prsih. Moj partner je ob meni in mi je v oporo, ampak sedaj  me je začelo pri njem večina stvari motit (primerjati sem ga začela z bivšim fantom). Mogoče me zaradi bivšega neko ljubusumje obdaja, ker sem izvedela, da ima mogoče punco. Sedaj imam željo biti samska in se zabavati in ne morem se sprijazniti s tem, da se bom morali odselit in biti družina zase. Ob misli na te stvari se v meni začne vrteti vse sorte v glavi in pomislim le na najslabše stvari in me je strah in sram, kaj bojo ljudje rekli in govorili, kakšen bo otrok - če bo priden, delal probleme ... Ne znam si več razlagati stvari in mi je za vse vseeno. Zadnjič sem verjetno mojega partnerja prizadela tudi s tem, ko sem mu rekla, da si otroka ne želim več in bi najraje splavila. Predno sem zanosila sem si močno želela otroka, življenje z partnerjem ... Prve tri mesece me je bilo strah, da bo kaj narobe, pa še težave sem imela, zato sem bila tudi na bolniški. Sedaj, ko se je situacija obrnila in se počutim mnogo bolje, se mi je začela pa tesnoba, depresija, še sama ne vem, kaj mi je.

Bila bi zelo hvaležna za pomoč, ker resnično ne vem, kako si lahko pomagam.

Odgovor:

Lepo pozdravljeni.

Vaša tesnobna razmišljanja razumem v povezavi s strahom, ki je v ozadju sprememb, ki so se vam zgodila v zadnjem obdobju – razhod, novo partnerstvo, starševstvo, selitev … To so lahko 'skriti vzroki' stiske, ki jo doživljate. Učinkovito jo lahko zmanjšate predvsem v povezanem odnosu s partnerjem, z njim podelite vprašanja, dileme in skrbi, ki se vam porajajo. Za mnoga izmed njih se bo izkazalo, da nimajo realne osnove za zaskrbljenost in sploh za ukvarjanje z njimi.
Vaše življenje naj bo osredotočeno na tukaj in zdaj, na želje in potrebe, ki jih lahko uresničite v novem partnerstvu, posvetite se sebi in otroku v vas, ustvarjanju lastne družine, ohranjanju prostora zase znotraj sprememb, ki ste jim priča, predvsem pa stecite sreči naproti, preteklost pa pustite tam, kamor sodi, in ne dopustite, da vam misel nanjo uniči to v čemer lahko uživate danes in v prihodnosti.

Vaši družini želim veliko ljubezni in topline. Vse dobro!
izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal