Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Krvavitev dlesni


Vprašanje:

Pozdravljeni,

pogosto se mi dogaja, da imam krvavitev dlesni. Na dveh zobeh sem opazil, kot da se mi je dlesen odpustila od zoba. Imam pa tudi težave z modrostnimi zobmi, večkrat me bolijo, ker se mi hrana nabira v luknjico, ki je zelo majhna in jo je težko ozčistiti. Zanima me, ali je to kakšna bolezen? Ali si lahko sam kako pomagam? Ko sem bil pri zobozdravniku na slikanju, mi je rekel samo, da so zobje zdravi.

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani!

Krvavitev dlesni pri zdravem človeku ni normalno stanje, zato je vedno potrebno poiskati vzrok zanjo in ga tudi odpraviti.
Najpogosteje dlesni krvavijo zaradi vnetja dlesni, ki je posledica nezadostne ali neustrezne ustne higiene. Zato vam priporočam, da najprej deset dni res temeljito, z novo zobno ščetko in pravilno tehniko čiščenja, vsaj 2-3 krat na dan očistite zobe. Pravilno tehniko čiščenja zob vam bo pojasnil vaš zobozdravnik. Če po tem času krvavitev še vedno ne bo prenehala, je ta lahko posledica tudi bolezenskega stanja. V tem primeru vam svetujem ponoven obisk vašega zobozdravnika, pojasnite mu vaše težave in gotovo se bo odločil za podrobnejši pregled vaših obzobnih tkiv (rentgen-ortopantomogram, sondiranje žepkov ob zobnem vratu ipd). Krvavitev iz dlesni namreč nastane zaradi obolenja obzobnih tkiv in ne zob. Na podlagi temeljitega pregleda se bo zobozdravnik potem odločil ali se bo reševanja problema lotil sam ali vas bo napotil na pregled k specialistu parodontologu.
Naj omenim še, da krvavitev dlesni lahko povzročajo tudi nekatera zdravila, obolenja krvi, hipovitaminoze, hormonske spremembe, vendar so taki sistemski vzroki dokaj redki.
Tudi težave z modrostnimi zobmi vam bo pomagal rešiti vaš zobozdravnik. Nezmožnost dobre higiene modrostnika in posledično karies, bolečine ob izraščanju in pogosto vnetje dlesni ob zobu, so vsekakor indikacije, da se tak zob odstrani.

Lepo pozdravljeni!
 Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Aktiven

Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Zdravje zob, zobna estetika

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal