Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Partner preveč pije


Vprašanje:

Pozdravljeni.

Moj partner je leto starejši od mene in skupaj sva dobro leto. Že na začetku zveze je moj partner velikokrat pil, a od vse tiste sveže zaljubljenosti teh stvari sploh ne opaziš in ti niso pomembne. Po pol leta skupnega življenja, pa me to njegovo početje še kako moti. Ko je trezen se super ujameva in se imava odlično, ko pa je pijan, mi postane kar slabo. Postane popolnoma drug človek. Obnaša se kot žival, nespoštljivo do mene in vseh ostalih. Vedno se kregava le še zaradi njegovega pitja alkohola. Včasih je pil nekajkrat na mesec, sedaj pa pride pijan domov že vsak tretji dan, da o vikendih sploh ne govorim, saj ne pomnim vikenda, ko bi bil trezen, poleg vsega pa še vozi pijan in se vsakič bojim, da bo povzročil kakšno nesrečo. Večkrat sem mu že rekla, da ima očitno težavo in naj gre k kakšnemu psihologu, a nikoli noče tega priznati. Mene sploh ne moti, če človek spije pivo ali dve, vse dokler ima stvar mejo. Sama sebe trpinčim, saj ga imam preveč rada, da bi ga zapustila, ampak tako ne bo šlo več naprej. S takim človekom si jaz ne predstavljam prihodnosti in družine, ki bi jo tako rada imela. Prosim vas, da mi svetujete, kaj naj naredim in mi s tem pomagate.

Najlepša hvala!

Odgovor:

Lepo pozdravljeni,

dileme, ki ste nam jih zaupali v pismu, so povsem umestne. Opisujete partnerjevo vedenje, ki odraža prekomerno uživanje alkohola in posledice le-tega. Tudi vaša skrb glede skupne prihodnosti je povsem upravičena. Pomagati nekomu, ne da bi ta želel, bil pripravljen sprejeti pomoč, je vnaprej obsojeno na neuspeh. Prav tako je dolgoročno neučinkovita prisila. Pripravljenost posameznika za to, da bi spremenil svoja ravnanja, so odvisna od tega, kako jih zaznava, doživlja. V primeru, ko svoje destruktivno vedenje tudi sam prepoznava kot frustrirajoče, je pripravljen na nove, bolj zadovoljujoče izbire. Povsem mogoče je tudi, da se zaveda neučinkovitosti in škodljivosti svojih sedanjih ravnanj, toda glasno priznanje, da ima težave s prekomernim uživanjem alkohola, bi pomenilo tudi to, da bi moral sprejeti odločitve, ki pa zanj ne bi bile najbolj prijetne, morda bi bile celo boleče ali pa bi od njega zahtevale določen trud. Temu pa se želimo navadno izogniti, vsaj dokler frustracija ni dovolj močna oz. ni dovolj močan motiv za spremembo.

Sprašujete me za nasvet … Svetujem vam iskren pogovor s partnerjem, pri čemer poskusite zavzeti pozicijo iz katere boste izražali skrb, podporo in pripravljenost za sodelovanje pri razreševanju težave s katero se sooča oz. se soočata, in se poskusite izogniti očitanju, grožnjam in drugim pritiskom, pred katerimi bi vaš partner zavzel obrambno pozicijo, ki bi predstavljala umik in nezmožnost za nadaljnje dogovarjanje in delo na razrešitvi težave.

Želim vam vse dobro.
izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal