Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Trdovratne glivice na lasišču


Vprašanje:

Spoštovani!

Zanima me, kako se za vedno ozdraviti nadležnih glivic na lasišču? Zdravila sem se ambulantno in tudi bolnišnično. Od zadnje kontrole aprila letos, se mi je stanje zelo poslabšalo. Oboleli del je na temenu glave. Ko se potipam, občutim trdo skorjo po celotnem temenu, občutek imam, kot bi imela luknjo v glavi, če bi se to odstranilo. Kontrolo imam ponovno decembra letos. Se mi zdi, da mi zdravnik predpisuje samo takšna zdravila, ki nimajo nekega učinka oz. učinkujejo kratkotrajno. Preizkusila sem že nekja krem in šamponov. Opažam, da mi iz mest teče gnoj oz. belkasta tekočina, ki je mastna. Za kakršenkoli nasvet bi vam bila zelo hvaležna, ker se mi to vleče že dve leti. Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

Glivična okužba lasišča pri odraslih je zelo, zelo redka, zato obstaja velika možnost, da pri vas ne gre za glivice. Predlagam mikološko preiskavo na Dermatovenerološki kliniki, ki bo potrdila ali ovrgla glivično okužbo. Morda bi bilo smiselno opravili tudi bris na patogene bakterije in po presoji dermatologa tudi biopsijo (odvzem vzorca kože) in histološko preiskavo.
Vse to bo pomagalo do končne diagnoze in ustreznega zdravljenja. Žal pa pri nekaterih vnetnih boleznih lasišča, ki se kažejo z gnojenjem, nimamo zelo dobrih terapevtskih uspehov.

Lep pozdrav!
doc. dr. Liljana Mervic, dr. med.

Neaktiven

doc. dr. Liljana Mervic, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.