Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Partner alkoholik


Vprašanje:

Pozdravljeni.

Moj partner je leto starejši od mene in skupaj sva dobro leto. Že na začetku zveze je moj partner velikokrat pil, a od vse tiste sveže zaljubljenosti teh stvari sploh ne opaziš in ti niso pomembne. Po pol leta skupnega življenja, pa me to njegovo početje še kako moti. Ko je trezen se super ujameva in se imava odlično, ko pa je pijan, mi postane kar slabo. Postane popolnoma drug človek. Obnaša se kot žival, nespoštljivo do mene in vseh ostalih. Vedno se kregava le še zaradi njegovega pitja alkohola. Včasih je pil nekajkrat na mesec, sedaj pa pride pijan domov že vsak tretji dan, da o vikendih sploh ne govorim, saj ne pomnim vikenda, ko bi bil trezen, poleg vsega pa še vozi pijan in se vsakič bojim, da bo povzročil kakšno nesrečo. Večkrat sem mu že rekla, da ima očitno težavo in naj gre k kakšnemu psihologu, a nikoli noče tega priznati. Mene sploh ne moti, če človek spije pivo ali dve, vse dokler ima stvar mejo. Sama sebe trpinčim, saj ga imam preveč rada, da bi ga zapustila, ampak tako ne bo šlo več naprej. S takim človekom si jaz ne predstavljam prihodnosti in družine, ki bi jo tako rada imela. Prosim vas, da mi svetujete, kaj naj naredim in mi s tem pomagate.

Najlepša hvala!

Odgovor:

Pozdravljeni,

se strinjam z vami; občasno hedonistično pitje ni tako problematično, saj gre v takem primeru za veseljačenje, torej prešerno razpoloženje z smehom, naklonjenostjo, ljubeznijo. V vašem primeru pa se v opoju sprošča nabrana negativna energija. Alkohol vašemu partnerju tako pomaga, da se sprosti, preden ga raznese - ampak na vaš račun in tako ne gre dolgo.
Vsekakor se vzroke za (avto)destruktivna nagnenja da zdraviti, je pa proces zahteven in nikakor ne gre brez motiviranosti osebe. Ta motiviranost pa je pogosto pogojena s kopico negativnih posledic zaradi pitja, katere pa boste posredno nosili tudi vi. Razmislite o sebi, svojih željah in prihodnosti in mu določene pogoje predočite takrat, ko je trezen in ljubeč.

Srečno!
dr. Roman Paškulin, dr. med.

Aktiven

dr. Roman Paškulin, dr. med.

Depresija Zasvojenost z alkoholom, drogami in tabletami Osebnostna rast

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal