Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Diagnoza: glivice, ki pa še ni potrjena


Vprašanje:

Spoštovani!

Za omenjeno bolezen na lasišču (temenu) se zdravim že leto in pol (pri zasebniku in tudi v sklopu bolnišničnega zdravljenja ter ambulantno). Najprej so mi postavili diagnozo temenice, nato dermatitis in zdaj glivice. Zdravila sem se s tabletami in kremami in šamponom Oronazol ter losionom, a stanje ni nič boljše. Lasje mi izpadajo. Ko si operem lase, mi izpadejo šopi las in se mi malenkost odlušči nekaj, kar je podobno prhljaju in srbi ter boli, belega videza, a že naslednji dan imam ponovno nazaj zapacano. Ne vem, kako se naj tega ozdravim, prosim za kakšen nasvet še iz vaše strani!

Lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni,

malo me zmede informacija, da se zdravite tako bolnišnično, kot ambulantno in še pri zasebniku celo leto in pol in zadeve niste spremenili z navedeno terapijo. Za potrditev glivic se opravi pregled na prizadetem predelu lasišča takrat, ko na tem predelu vsaj teden dni ni bilo uporabljeno ničesar in lasišče pred pregledom vsaj tri dni ni bilo oprano. Odvzame se nekaj luskic, pregleda pod mikroskopom in hkati se pripravi kulturo za glivice. Rezultat kulture se odčita po 4 - 6 tednih.
Seveda pa je možno, da ne gre za glivično okužbo in je potrebno zdravljenje spremeniti.
Odločiti se morate komu od lečečih strokovnjakov zaupate in njemu povedati vse o dosedanjih ukrepih in postopkih, ki ste jih sledili. Zagotovo boste skupno našli primerno zdravljenje.

Lep pozdrav!
 Nastja Lazar, dr. med.

Aktiven

Nastja Lazar, dr. med.

Kožne bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.