Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kako naj fanta prebolim?


Vprašanje:

Pozdravljeni!

S fantom sva bila skupaj skoraj 1 leto, ko me je nekaj tednov nazaj pustil po socialnem omrežju. Trdil je, da je razlog za najin razhod, ta, da ne ve, če me ljubi in da je bil neiskren glede svojih občutkov do mene. Jaz razhoda nisem pričakovala, sploh pa ne načina, s katerim je to naredil. Še dva dni prej sva skupaj preživela dan. Bila sem v šoku, a se trudim preboleti. Težko mi je za vse sanje in načrte, ki sva si jih skupaj ustvarila. Ne vem pa kakšen način naj izberem, da mi bo najlažje, saj sva z nekdanjim partnerjem še zdaj naprej sodelujeva študijsko in preko društev, ki jih vodiva. Imela sva že tudi skupne sestanke, kar je bilo zame zelo težko. Kako torej nekoga preboleti, če ga srečuješ vsak teden, se moraš z njim slišati večkrat tedensko zaradi poslovnih zadev?

Hvala za odgovor.

Odgovor:

Lepo pozdravljeni,

žal mi je za razočaranje, ki ste ga doživeli. Čisto človeško je, da boli, če smo zavrnjeni, toliko bolj ob načinu, ki ga je izbral vaš nekdanji partner,vendar pa je to potrebno razumeti kot njegovo izbiro. Vi bi morda ravnali drugače, v skladu z vašimi vrednotami, zmožnostmi. Morda bi si želel tudi on ravnati drugače, pa ni zmogel, znal, ali pa je izbral pot, ki je bila zanj najlažja. Tega ne vemo z gotovostjo, pa tudi sicer ni moč vplivati na odločitve drugih, in tudi kakšno je ozadje odločitve, ki jo je sprejel, je njegovo osebno, intimno in morda niti nima prav dosti opraviti z vami, osebno.
Verjamem, da je težko sprejeti, ko se nekdo proti našim željam in načrtom odloči, da ne želi več biti del njih, vendar tudi na to nimamo posebnega vpliva, da bi spremenili realnost. To kar lahko naredimo je, da tisto česar ne moremo spremeniti poskusimo sprejeti. Gre za proces, ki poteka od razočaranja in jeze do novih spoznanj in postopnega sprejemanja, ob novih druženjih, ki vam bodo omogočala sprejetost in pripadnost, aktivnostih, ki vam nudijo zadovoljstvo, ohranjanje nadzora nad svojim življenjem. Pomembno je, da ostanete povezani z drugimi, prijatelji/cami, kolegi/cami, domačimi … , v odnosih, ki so za vas iz katerega koli vidika zadovoljujoči. Poiščite tudi nove aktivnosti, ob katerih boste lahko pridobivali zase in za odnos v katerega boste vstopili v prihodnosti.

Želim vam vse dobro, srečno!

izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal