Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Artroza obeh kolen


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Sem 59 letna upokojenka.Približno tri leta imam težave z desnim kolenom in leto dni z levim kolenom. Po opravljeni MR sem dobila diagnozo obrabe hrustanca. Po letošnjem pregledu pri ortopedu v Valdoltri, pa imam isto diagnozo tudi za levo koleno. Kljub bolečinam sem odklonila blokado. Do 55 leta sem bila zelo aktivna pri športu in sploh gibanju /kolesarjenje, tek, odbojka, smučanje ... (Tudi na delovnem mestu sem bila neprestano gibalno dejavna-učiteljica razrednega pouka v prvi triadi.Mnenje zdravnika je bilo da naj poskušam zdržati še pet do deset let in nato bo potrebna obojestranska menjava kolenskega sklepa. Kakšnih večjih poškodb nisem imela. Imam pa že od rojstva o -ksaste noge, sedaj pa se ta deformacija še veča. V tem času sem povečala tudi telesno težo). Moje gibanje je sedaj omejeno. Jemala naj bi tablete proti bolečinam. Poskušala sem tudi z  glukozaminom in z različnimi kremami. Moje vprašanje je: Kaj mi svetujete? Kaj bi mi pomagalo, da bi bolečine omilila? Ali kapsule oz.tablete, ki so na trgu res pripomorejo k gibljivosti? Kako pomaga magnetni pas za koleno? Kreme? Lepo prosim, kaj mi svetujete, da bi bolečine vsaj omilila? Katero prehransko dopolnilo bi morda le pomagalo? Vem, da je hrustanec nenadomestljiv.

Hvala za vaš odgovor.

Odgovor:

Pozdravljeni,

sam ne izhajam iz medicinske stroke in sem prepričan, da so na portalu Viva strokovnjaki, ki to področje natančno obvladajo. Vseeno pa vam lahko podam svoj pogled na problem.

Pri artritisu gre za obrabo sklepnega (hialini) hrustanca. Hialini hrustanec se prehranjuje z difuzijo in ima zelo omejeno sposobnost celjenja. Ko v sklepu pride do obrabe le tega, se prične trenje prenašati na kost, ki na delih, kjer ni pokrita s hrustancem začne izraščati, kar povzroči še dodatne bolečine in deformacije sklepa. Glede glukozamina so mnenja zelo deljena. Poglavitno vprašanje je kako  "učinkovine" spraviti do hrustanca. Večinoma imajo vsa našteta sredstva bolj izrazito antivnetno in antibolečinsko delovanje, kot pa delovanje na samo obnovo sklepa. Zasledil sem pozitivne odzive pri kombinaciji ekstrata Hudičevega parklja in kolagena tipa II (verjetno gre večinoma zasluga zmanjšanju bolečin). V uredništvu pustite naslov in vam ga lahko pošljem v preizkušnjo.

Lep pozdrav!