Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Otečena kožna guba


Vprašanje:

Pozdravljeni! Nekaj dni nazaj sem bila na pregledu v Iatrosu. Diagnoza je bila: zunanja otečena, nekoliko trombozirana kožna guba. Zdravnik, ki me je pregledal, ni izvedel nobenega posega, saj sem v 35. tednu nosečnosti. Svetoval mi je hlajenje in mazanje s kremo Eulatin. Naj povem še, da imam težave dobrih 10 dni, od tega zadnje tri dni hujše bolečine. Kožna guba je bila prej "skrita" v zadnjikovem kanalu, zdaj pa je zunaj, če jo potlačim nazaj, izstopi. Po nekaj dneh me omenjena guba še vedno zelo boli in brez jemanja Lekadolov težko hodim, sedim in celo ležim. Prebavo imam zelo dobro, urejeno, 1 - 2 x na dan odvajam mehko blato (zraven malo krvavim). Vsakič se umijem in otečeno gubo namažem s kremo. Držim se vlakninske prehrane z dovolj tekočine. Zanima me vaše mnenje. Koliko časa traja, da guba splahni vsaj do te mere, da bi lahko normalno sedela in se gibala in kako lahko ta postopek pospešim? Ali vi priporočate kakšen poseg? Resnično bi se rada znebila te nadloge, ker mi onemogoča normalno premikanje.

Najlepša hvala za vaš odgovor! Lepo vas pozdravljam!

Odgovor:

Spoštovani!

Zaradi nosečnosti in vašega začetnega odlašanja se je zdravnik odločil za konservativno zdravljenje. Verjetno je krvni strdek nastal vsaj kak teden pred pregledom. Bolniki pogosto odlašajo s pregledom. Stanje se zastara in operacija ni več smiselna. Mislim, da je nasvet pravilen. Na vneti predel si polagajte hladne obkladke (v praksi je najbolje vstavljati mrzle maslene svečke, ki delujejo kot hladen obkladek in zmanjšujejo oteklino). Težave po kakem tednu minejo.
Pri trombozi zunanjega vozla, ko se nenadoma pojavi ob zadnjiku boleča oteklina, je najboljši nasvet pregled pri kirurgu proktologu, ki bo oteklino prerezal in odstranil krvne strdke. Poseg je zelo enostaven in malo boleč. V glavnem je neprijetna injekcija za omrtvičenje. Z odstranitvijo strdkov se prične hitro celjenje. Oteklina splahni. Prestrašeni bolniki pa odlašajo, strdek sproži oteklino, ki se povečuje. Včasih se taka sprememba tudi sama odpre. Takrat oteklina krvavi, včasih se nekaj strdka tudi izloči. Vendar je po parih dnevih strdek že vraščen in se ne odstrani tako v celoti, kot če to naredimo v prvih treh dneh. Verjetno se je nekaj takega dogajalo tudi pri vas.
Zaradi nosečnosti in odloženega zdravljenja, ko je prišlo že do spontanega celjenja, je bilo vsekakor pametneje počakati z "rezanjem".

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.