Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ali lahko babica zahteva skrbništvo?


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Imam en problem, ki mu nisem več kos. Sem ločena in že nekaj let živim pri svojih starših z 7 letno hčerko. Vedno so bila kakšna nesoglasja z strani moje mami, da ne znam vzgajati svojega otroka, čeprav imava pač drugačne poglede na vzgojo.Z bivšim partnerjem nimava ravno najboljše odnose. Glede stikov z hčerko imava rešeno, vendar zdaj imava vsak svojega novega partnerja. Problemi pa so se začeli pred kratkim, ko mi je hčerka potožila, da  ne bi več spala za vikende pri očetu, ker naj bi me pogrešala, on pa nič ne naredi, da bi ji vsaj malo omilil bolečine. In se je začel dreti nanjo, da ni stara 2 leti  ter da mu je pri njemu čisto vredu. Hčerka je spoznala mojega novega partnerja in na vsake toliko časa je zadovoljna z njim, vendar pa vedno od moje mami dobi neke ne resnične pogovore . Hčerka ve, da bo dobila bratca ali sestrico od naju in imamo načrt, da se v kratkem  začasno preselimo k njegovim staršem.  Vse je bilo v redu do sedaj, a ji babi vedno govori, da kako boš pa tam živela, tukaj imaš več prostora, mami bo imela drugega otroka, ne bo imela časa zate, če se preseliš boš izgubila babico ... Hčerka mi sedaj očita, da imam j novega partnerja, ker je to slišala od babice in pravi, da se ne bo selila in  bo ostala pri babici ali stricu. Ne selimo se daleč, 10-15 minut od tukaj kjer sedaj stanujeva. Ne mislim je prepisovati v drugo šolo, tako da ne vidim, kje je tukaj problem, razen babice, ki ne razlikuje odnosa babica-vnukinja in mati hči. Zanima me, če babica lahko na CSD-ju zahteva skrbništvo za otroka, ki ima normalno oba živa starša. Rada bi vaše mnenje ali delam prav ali ne.

Hvala za vaš odgovor!

Odgovor:

Spoštovani!

Za začetek naj vas potolažim, da vaša mama ne more kar tako dobiti skrbništva nad vašo hčerko; to bi bilo možno le v primeru, da bi oba z bivšim partnerjem neustrezno skrbela zanjo, česar iz napisanega ni razbrati. Pa tudi v primeru neustrezne skrbi za otroka CSD išče najprimernejšega skrbnika, ki je lahko, ali pa tudi ne, babica. Mnogim otrokom se dogajajo selitve, ločitve staršev in podobni pretresi, ki so zanje sicer lahko zelo neprijetni, vendar nikakor niso razlog za dodelitev otroka v skrbništvo drugi osebi. Kljub vsemu ste dekličina mama in ta odnos je za otroka najpomembnejši.
Verjamem, da je vaša hčerka navezana na babico, zato mislim, da bi ji bilo potrebno zagotoviti, da jo bo lahko redno obiskovala in videvala, saj boste le 10 - 15 minut stran od zdajšnjega prebivališča. Hkrati pa se mi zdi, da bi podobno zagotovilo potrebovala tudi babica, ki se očitno boji, da z ljubljeno vnukinjo ne bo imela več dovolj stikov.
Verjetno pa veste, da bo vaša hčerka zaradi prihoda novega člana, potrebovala še več pozornosti in zagotovil, da jo imate radi. Že tako se otroci ob prihodu mlajšega sorojenca bojijo, da jih bodo starši dali na stranski tir; vaša mama pa te strahove še podpihuje. Predlagam, da ji poskušate pojasniti, da s tem najbolj škodi svoji vnukinji, za katere dobrobit se tako boji.

Želim vam veliko sreče in razumevanja.

Lep pozdrav.


 Petra Može, univ. dipl. soc. del.

Aktiven

Petra Može, univ. dipl. soc. del.

Bolezni starostnikov

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal