Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Dobim dovolj D vitamina?


Vprašanje:

Pozdravljeni,

kako naj vem, ali dobim dovolj D vitamina?

Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

Izpostavljanje UVB-žarkom omogoča mehanizem nastajanja več kot 90 odstotkov potrebnega vitamina D3 v našem telesu. Za nastanek zadostne količine tega vitamina zadošča že nekaj minut izpostavljanja odkritih delov našega telesa (obraz, roke, del podlahti) sončnim žarkom na dan med običajnimi dnevnimi aktivnostmi, ter obenem uživanje hrane, bogate z vitaminom D (mleko, obogateno z vitaminom D, ribe, jajčni rumenjak, jetrca, ribje olje). Teoretično je torej povsem dovolj že, če 15 odstotkov naše kože izpostavljamo soncu 10. in 15. uro 10 do15 minut. Seveda pa to velja v našem okolju le za sončno obdobje leta, med marcem in oktobrom. Ob tem pa tudi opozarjamo, da je potrebno kožo obraza sočasno tudi redno zaščititi z zaščitnimi sredstvi, saj je to predel, ki je najbolj občutljiv na nastajanje pigmentnih lis, zaroženitev…in drugih posledic izpostavljanja UV-žarkom.

Zaloge vitamina D, ki se ohranijo v telesu po obilnejšem poletnem izpostavljanju ultravijoličnim žarkom, ne zadoščajo za vso zimo. Po približno dveh mesecih se izčrpajo. Zato je pomembno, da pozimi uživamo čim več hrane, bogate z vitaminom D, in dodajamo vitamin D v obliki kapsul ali kapljic. O tem se pogovorite s svojim zdravnikom, saj je lahko pretirano uživanje maščobotopnega D vitamina zdravju škodljivo.

Če niste prepričani, ali dobite zadosti tega vitamina, se o tem posvetujte s svojim zdravnikom.

Glede morebitnega pomanjkanja bi morali biti posebej pozorni v zimskem času, sicer pa imajo lahko pomanjkanje tega vitamina tudi bolniki in ljudje, ki se v glavnem zadržujejo v zaprtih prostorih.

Redna in skrbna zaščita kože v poletnem obdobju med običajnimi dnevnimi aktivnostmi, ki predstavljajo zdrav aktivni življenjski slog, zagotovo ne predstavlja vzroka za pomanjkanje D vitamina.

Lep pozdrav!
mag. Metka Adamič, dr. med.

Neaktiven

mag. Metka Adamič, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.