Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Vtikanje starih staršev v vzgojo


Vprašanje:

Prosim za nasvet!
Smo mlada družina. Živimo v svoji hiši. Nekaj let smo živeli v hiši moževih staršev v skupnem gospodinjstvu. Pred nekaj dnevi pa me je presenetil tastov nastop. Starejšima sinovoma je rekel, da jih bo ocenjeval pri delu in jih na koncu leta nagradil glede na dosežene rezultate. Jaz tega nisem mogla sprejeti in sem mu rekla, da on ne živi z njima, ne ve, kaj kdo od sinov dela in kakšne obveznosti ima in zato tega ne more početi. Ali sem ravnala prav in koliko se lahko stari starši vtikajo v vzgojo otrok?

Hvala in lepo pozdravljeni!

Odgovor:

Pozdravljeni,

na zelo pogosto vprašanje, koliko se lahko stari starši vtikajo v vzgojo otrok, se ne da odgovoriti z enim edinim ali pravilnim odgovorom. Vsaka družina imajo svoje, sebi lastne odnose tako med sabo, kot tudi z razširjeno družino, torej satrimi starši. Pišete, da ste nekaj let živeli v skupnem gospodinstvu, takrat so se nejverjetneje otroci zelo povezali s starimi starši, se med sabo spoznali in to vpliva tudi na sedanje odnose med njimi. Kot razumem, se želi dedek vključevati predvsem v fantovske aktivnosti, malo" pomoževati "z vnuki, jih pri tem na svoj način vzpodujati ter nagrajevati. Vzgoja s pozitivno motivacijo, tudi nagrajevanjem željenega vedenja nikakor ni napačna, če je zastavljena na pravilen način. Mogoče bi se o tem s tastom pogovorili, razčistili svoje dileme in pomisleke in vzeli ta njegov predlog za dobrodošlo pomoč.
Seveda ne vem, kakšni so vaši odnosi s starimi starši, vsekakor pa se je o teh stvareh dobro pogovoriti. Prisotnost starih stašev in tudi njihova pomoč pri vzgoji je lahko za otroke zelo dobrodošla in koristna, saj jim omogoča učenje drugačnih odnosov in jih bogati za življenje. Pri tem jim je potrebno seveda dopuščati svobodo, za te drugačne odnose, brez bojazni, da bi to slabo vplivalo na otorke ali na vaš odnos z otroki, ali porušilo vašo avtoriteto. Če imate v vaši ožji družini urejene odnose, ki temljijo na zaupanju in varnosti, če ste pri svojo vzgoji ljubeči in zahtevni do otrok in pri tem dosledni, ne vidim nobenih težav ali problemov, da bi vpletanje starih staršev lahko bilo škodljivo ali slabo vplivalo na otorke. Koliko in na kakšen način, pa je seveda stvar posamezne družine in odnosov v družini.
Menim, da brez prijaznega in konstruktivnega pogovora med odraslimi ne bo šlo, pri tem pa imejte v mislih, da imate vsi isto željo in cilj, to pa je dobro otrok.

Lep pozdrav!