Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Diuretiki in krvni pritisk


Vprašanje:

Ali so diuretiki škodljivi za zdravje? Spoštovani, moj oče zaradi povišanega krvnega tlaka že skoraj pol leta uživa diuretike. Poleg tega je na dieti. Krvni tlak je zdaj pod nadzorom, zdravnik pa mu je vseeno priporočil nadaljevanje uživanja diuretikov. Zanima me, ali so diuretiki škodljivi za zdravje, še posebno starejših ljudi? Mojca iz Senožeč

Odgovor:

Spoštovana Mojca,
zastavili ste mi kratko vprašanje, zato bo tudi moj odgovor kratek in morda pomanjkljiv. Več in obširneje bi vam lahko odgovoril, če bi napisali, kako visok krvni tlak ima vaš oče, katere kronične bolezni spremljajo njegovo starost, ali ima morda sladkorno bolezen, putiko, bolezen ledvic, kakšne so vrednosti holesterola v serumu, in seveda, katera zdravila morda še jemlje.

Diuretiki spadajo v veliko skupino zdravil, katerih skupna lastnost je, da izločajo soli in vodo v ledvicah in tako prek številnih zapletenih mehanizmov znižujejo krvni tlak. Pred leti so pri zdravljenju povišanega krvnega tlaka uporabljali več zdravil iz te skupine, zdaj pa jih nadomeščajo novejša zdravila, ki imajo manj nezaželenih stranskih učinkov. Pri zdravljenju povišanega krvnega tlaka lahko uporabljamo različne diuretike, bodisi samostojno bodisi v kombiniranih preparatih. Namen zdravil v kombinaciji je predvsem ta, da v eni tableti združimo več zdravil in tako z nižjim odmerkom posameznega zdravila dosežemo enak učinek. Jemanje tovrstnih zdravil je enostavnejše, po zaslugi nižjih odmerkov posameznega zdravila pa se izognemo številnim nezaželenim učinkom. Zaradi uporabe različnih vrst zdravil iz te skupine diuretikov, ki imajo zelo različne mehanizme delovanja, lahko pričakujemo zelo različne neugodne stranske pojave. Pri zdravljenju krvnega tlaka z diuretiki moramo zelo paziti na stanje elektrolitov v serumu (kalij, natrij), na možnost poslabšanja sladkorne bolezni, na povišanje nekaterih vrst holesterolov v serumu, poslabšajo ali celo sprožijo lahko putiko in povzročijo še nekaj manj pogostih neugodnih učinkov. Pri zdravljenju povišanega krvnega tlaka z diuretiki pri bolnikih z boleznijo ledvic moramo biti še previdnejši.

Idealnega zdravljenja povišanega krvnega tlaka še ne poznamo, tudi mnoga druga zdravila, ki jih uporabljamo v ta namen, imajo lahko številne nezaželene učinke. Uporaba diuretikov pri zdravljenju povišanega krvnega tlaka je strokovno povsem upravičena in tudi pri starejših ljudeh varna, seveda če za uporabo teh zdravil ni kontraindikacij, če se zdravila medsebojno ujemajo in če pri starejših bolnikih ni še drugih kroničnih bolezni, ki pogosto spremljajo starost. Tudi pri rabi diuretikov velja pravilo, da jih lahko uporabljamo toliko časa, dokler so učinkoviti in ne povzročajo nezaželenih stranskih učinkov.

Veliko zdravja želim vam in vašemu očetu!
 Jože Vidmar, dr. med

Dosegljiv preko telefona

Jože Vidmar, dr. med

Cepljenje Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.