Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Psihične težave


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Že nekaj let se spopadam s psihičnimi težavami. Psihoterapevt mi je predpisal tudi antidepresive, vendar žal ne uspešno, na koncu je bil mnenja, da njega kot terapevta  ne potrebujem več. Vse bi bilo v redu, če ne bi bil star 27 let. Moji simptomi so: da sem stalno zaskrbljen in razmišljam o zadevah, kot bi bil ves čas pod stresom. Pospešil se mi je srčni utrip, čutim kako razbija srce hitreje, poleg pa se je dvignil še pritisk na 150/80. Občasno imam vrtoglavico (zelo zelo redko), tiščanje v ušesih, kot da bi se dvigoval v višine, vendar je pritisk enak napisanemu ali celo nižji! Opravil sem vse preglede, vse je bilo ok, torej lahko rečem, da je vzrok psihičnega izvora. Ne pijem in ne kadim, veliko se ukvarjam s športom, hodim v službo. Pomagajte mi prosim prebroditi to zadevo, ali je to sploh ozdravljivo? Zaradi službe ne želim imeti napisanih preveč stvari v zdravniškem kartonu. 

Hvala za vašo pomoč!


Odgovor:

Spoštovani!

Konkretni nasveti so pri relativno skopih podatkih nehvaležen posel, zato je za dokončno izključitev klinične depresije ali kakšne druge psihiatrične diagnoze potreben razgovor s specialistom. Glede na navedbe pa vseeno menim, da gre pri vaših težavah najverjetneje za bivanjsko tesnobo, še zlasti v luči dejstev, da antidepresiv ni učinkovit ter že izključenih telesnih vzrokih. Tovrstne stiske dandanes pestijo vse več ljudi in niso nič drugega kot normalna reakcija na neželene življenjske okoliščine. Na srečo pa se težave dobro odzivajo na psihoterapijo, kjer se korigira odnos do situacije, ozavesti možnosti za rešitev, mobilizira voljo do spremembe in nudi podporo pri izpeljavi le-te. Potrebna sprememba pa je včasih notranja, drugič bolj v menjavi okolja, najpogosteje pa mešanica obeh.

Stanje je seveda ozdravljivo, vzame pa nekaj časa in dela na sebi. Vsekakor pa je pot krajša ob strokovni podpori terapevta. Ne škoduje pa tudi pogovor s prijateljem - Slovenci smo včasih le preveč vase zaprti in rešitve so včasih enostavnejše, kot se na prvi pogled zdi.

Srečno!
dr. Roman Paškulin, dr. med.

Aktiven

dr. Roman Paškulin, dr. med.

Depresija Zasvojenost z alkoholom, drogami in tabletami Osebnostna rast

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal