Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Komunikacija v službi


Vprašanje:

Pozdravljeni. Imam težave s komunikacijo. Da povem po resnici. Osebno mislim, da teh težav nimam. Tako mi govorijo drugi oz. tako mi pravijo v službi. Stara se 48 let, izobražena, aktivna, zase mislim, da sem dokaj simpatična in vedno se znam vklopiti v družbo. Dobro se počutim med pogovorom tako s posameznikom kot celo družbo. V družbi (tisti prijetni) sem zaželena in dobro sprejeta. Veliko se smejim, rada se pošalim. Redko na tuj račun, če pa že, je to oseba za katero vem koliko lahko. V nejevoljo me spravljajo ljudje, ki se šalijo na tuj račun in pri tem ne opazijo, da so človeka užalili ali spravili v nerodni položaj. Pri svojem delu sem sistematična, natančna in vztrajna. Dogovorjene roke spoštujem in svoje obveznosti opravim do roka. Če pride do izjeme analiziram razloge, zakaj je do njih prišlo. Moja služba vključuje komunikacijo s strankami. Običajno je to manjša skupina, od 1 do 5 ljudi, katere moram pripraviti, da bi do točno določenega roka uspeli opraviti določena dela. Gre za dokaj odgovorna in občutljiva dela in si napak skoraj ne smemo privoščiti. Spremembe v delovnem procesu so naročene s strani vodstva, katerih moji poslušalci niso pripravljeni sprejeti z odprtimi rokami. Saj veste. Spremembe so zoprne. Vse bolj pogosto pa se pojavljajo pritožbe, da sem 'groba'. Da ne poslušam in da ne pustim govoriti. Po prvem opozorilu in potem po vsakem, sem se še bolj zadrževala, bila že skoraj 'osladno' prijazna, velikokrat sem naredila marsikatero delo namesto drugih, da ne bi obremenjevala že tako obremenjenih poslušalcev. Vendar ni nobene razlike. To mojo 'hibo' so s pridom začeli izkoriščati tudi sodelavci, ki vsakič, ko situacija postane napeta, krivdo prevalijo na moje 'težave s komunikacijo'. Zadeva je pripeljala tako daleč, da ne vem več kako si pomagati. In zato vam pišem. Je res razlog v meni? Ali sem mogoče prestroga do sebe in posledično tudi do drugih? Si preveč obupno želim opraviti vse tako, kot mislim, da je prav in na ta način preveč pritiskam na druge?

Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni!

Odgovor:

Lepo pozdravljeni,

prav gotovo lahko prihaja do razhajanj med tem, kako se zaznavamo sami in kako nas zaznavajo drugi, to je povsem razumljivo in tudi sprejemljivo, saj informacije iz okolja presojamo skozi lasten filter zaznave, zato je zaznava povsem individualna, subjektivna. To pomeni, da ima v resnici vsak svojo resnico :).
To, kar je pomembno in na kar imate dejansko vpliv – na mnenje sodelavcev/sodelavk neposrednega vpliva nimate, to ste že izkusili s tem, da ste spremenili svoja ravnanja, ne navajate pa sprememb v njihovem odzivu – je vaš poskus objektivne presoje lastnih ravnanj in iskanja možnosti za bolj ustrezna ravnanja. Iz vašega opisa je prepoznati vaše razmišljanje, presojanje o ustreznosti vaših ravnanj, in tudi že nove izbire, prav tako je zaznati, kako pomembni so za vas odnosi z drugimi, skrb za odnose, zato temu tudi posvečate svojo pozornost in prizadevanja, da bi lahko delali v harmoničnem kolektivu.
Obenem pa, to ugotavljate tudi sami, lahko pri ravnanjih – pri katerih cilj opravičuje sredstva – govorimo tudi o t.i. mobing ravnanjih, ki vplivajo na posameznikovo psihično počutje in vodijo v izgorelost, zato je prav, da se znate zaščititi in dovolj asertivno zagovarjati tudi svoje potrebe.

Želim vam vse dobro.


izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal