Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Naravna pomoč za bradavice


Vprašanje:

Pozdravljeni,
na spletu je na voljo nešteto naravnih receptov za odpravo bradavic, pa me zanima, katera naj bi najbolj pomagala in zakaj? Kako kažejo izkušnje in ali kakšno naravno sredstvo pomaga ravno zaradi tega, ker vsebuje kakšno snov, ki je podobna kot v lekarniških pripravkih? Našla sem na primer ... izvlečki krvavega mlečnika, mazanje z rezino čebulo, slino polža lazarja, drevesno smolo, drgnjenje z rezino surovega krompirja, bananinim olupkom, s šolsko kredo, s česnovim sokom (ali na bradavico čez noč nalepite kar prerezan strok česna), s tinkturo ognjiča, z ricinovim oljem, bradavico 10 dni čez noč prevežite z vato, ki ste jo namočili v jabolčni kis,... Poskusite lahko tudi z nekaj kapljicami čistega olja čajevca ali eteričnega olja limone ter sivke. Kaj od tega bi priporočili oziroma česa ne in zakaj ne?

Hvala za odgovo!

Odgovor:

Spoštovani,

bradavice so pogosta virusna okužba kože različnih delov telesa, ki jih povzročajo humani papiloma virusi (HPV). To so majhne kožne rašče, ki jih povzroča več kot 150 sorodnih vrst človeškega papilomavirusa. Bradavice se lahko pojavijo v katerikoli starosti, a najpogostejše so pri otrocih. Zlahka se prenašajo z enega območja kože na drugo. So kepaste tvorbe, sestavljene iz mrtvih kožnih celic, ki zrastejo le na vrhnjem sloju kože. Brez zdravljenja večina bradavic izgine v šestih mesecih ali največ dveh letih.

Videz in velikost bradavice sta odvisna od tipa virusa, ki jo je povzročil, in lege na telesu.
Nekatere bradavice ne bolijo, druge so boleče, ker dražijo živce. Nekatere rastejo v skupkih, druge se pojavljajo posamično. Ločimo več različnih vrst bradavic:

 • navadne bradavice imajo hrapavo, cvetači podobno površino. So okrogle ali nepravilne oblike, sivkaste, rumene ali rjave in v premeru merijo manj kot centimeter. Pogosto imajo na sredini drobne črne pike. Pojavijo se na predelih, ki so pogosto poškodovani, npr. na prstih na rokah, okrog nohtov in na kolenih;
 • palmoplantarne bradavice so bradavice na podplatih in dlaneh, ki so zaradi pritiska med hojo sploščene in rastejo navznoter ter obdaja jih zadebeljena koža. Lahko so izredno občutljive oz. boleče;
 • ploščate bradavice so manjše in gladke, navadno so kožne barve. Pogosto jih vidimo v skupinah. Pojavijo se lahko kjerkoli, pri otrocih so najpogostejše na obrazu;
 • pecljate bradavice so ostre in tanke in se pojavljajo na vratu, obrazu, ustnicah in nosu.

Da bi preprečili nastanek bradavic upoštevajte naslednje nasvete:
 • v bazenih in skupinskih kopalnicah nosite natikače, v telovadnicah bodite obuti;
 • po kopanju v javnih kopališčih si umijte oziroma popršite stopala z dezinfekcijskim sredstvom;
 • po prhi, kopeli ali umivanju rok osušite bradavice, tako boste zmanjšali možnost širjenja virusov;
 • bradavice ne poškodujte, praskajte ali grizite, tako preprečite širjenje bradavic.

Virusne bradavice niso nevarne in navadno ne povzročajo težav ali bolečin. Nekatere ostanejo na koži več let, druge izginejo same od sebe. Zdravljenje je odvisno od lege, vrste, izrazitosti in časa navzočnosti.

Če niste prepričani ali gre za bradavico, je ne odstranjujte in jo pokažite zdravniku. Zavedati se morate, da so vsi izdelki za odstranjevanje bradavic zelo dražeči za zdravo kožo, zato morate natančno upoštevati navodila za uporabo. Samozdravljenje bradavic odsvetujemo bolnikom s sladkorno boleznijo, bolnikom z motnjami v krvnem obtoku ter nosečnicam in otrokom mlajšim od 4 let. Izdelkov za samozdravljenje ne smete uporabljati na bradavicah, iz katerih izraščajo dlake, na znamenjih, temneje obarvanih predelih kože ali kakršnihkoli drugih nenavadnih oblikah na koži. Če se bradavica pojavi na obrazu ali na spolovilih, se odpravite k zdravniku.

Najpogostejši načini samozdravljenja bradavic so naslednji:

Za zdravljenje in odstranjevanje navadnih bradavic se najpogosteje uporabljajo izdelki oziroma učinkovine, ki odstranjujejo poroženele plasti kože. To so izdelki s salicilno ali trikloroocetno kislino. Pri tem je potrebno upoštevati navodila proizvajalca glede pogostosti nanosa in trajanja zdravljenja. Izdelke s salicilno kislino se na primer nanaša vsakodnevno, izdelek s klorocetno kislino pa enkrat na teden. Omenjeni izdelki zmehčajo kožo in olajšajo luščenje poroženelih plasti kože. Pri tem se odstrani z virusom okuženo tkivo. Hkrati se pospeši tvorba protiteles kot odgovor na srednje močno dražeče delovanje kisline, predvsem salicilne. Zdravljenje traja več tednov. Pred vsakim nanosom je treba bradavico zmehčati v kopeli in s strgalom za trdo kožo odstraniti že odmrlo kožo. Bradavico je potrebno osušiti in kožo okrog bradavice zaščititi z belim vazelinom. Najbolje je da izdelek nanesete zvečer pred spanjem. Nanašajte na bradavico vsak dan, po četrtem ali petem nanosu bi se moral večji del bradavice odluščiti.

Bradavico lahko odstranite tudi z uporabo medicinskih pripomočkov, in sicer s sredstvi za zamrzovanje, ki vsebujejo kombinacijo utekočinjenih plinov dimetiletra in propana. Le-ta imata višjo temperaturo utekočinjenja od utekočinjenega dušika in sta primerna za domačo uporabo. Pred zamrzovanjem bradavice je treba bradavico zmehčati v kopeli in s strgalom za trdo kožo odstraniti že odmrlo kožo. Strogo se držite navodila za postavitev penastega nastavka in pritisnite pršilo. Nato penasti nastavek pritisnite na bradavico in zamrzujte po navodilu glede na mesto nastanka bradavice in njeno velikost od 10-40 sekund. Na isti bradavici lahko zamrzovanje ponovite največ trikrat. Zamrzovanje lahko povzroči draženje kože na mestu nanosa ali manjše opekline na koži, zato je potrebno strogo upoštevati navodila za uporabo.

Če samozdravljenje ne pomaga, se odločite za obisk pri zdravniku, ki Vas bo napotil k dermatologu, ki lahko bradavice odstrani na druge načine:

 • Zamrzovanje s tekočim dušikom, ki uniči z virusom okužene celice in povzroči vnetje, ki še dodatno učinkuje. Postopek je malce boleč, zdravljenje pa je treba ponavljati na tri do štiri tedne, dokler bradavica v celoti ne izgine.
 • Kirurški poseg pri trdovratnih bradavicah.
 • Odstranjevanje z laserjem.
 • Kiretaža.
 • Odstranitev z električnimi iglami.

Izbor načina zdravljenja bradavic je odvisen od lokacije in obsega bradavic, starosti osebe in drugih dejavnikov; tudi od sodelovanja/vztrajnosti bolnika pri zdravljenju ter ustreznosti metode glede na pričakovano učinkovitost in varnost.
Seveda obstaja tudi veliko ¨domačih zdravil¨, kot so na primer: krvavi mlečnik, ognjič …, ki naj bi jih vsak dan nanašali na bradavico. Žal njihovo delovanje ni znanstveno dokazano, velikokrat kožo močno razdražijo, zato jih odsvetujem.

Svetujem vam, da se o primernem postopku odstranjevanja bradavice, posvetujete s svojim zdravnikom. Čeprav gre pri samozdravljenju bradavic za lokalno zdravljenje prizadetega predela kože, so izdelki za odstranjevanje bradavic dražeči za zdravo kožo in delujejo tako, da povzročijo mehčanje in luščenje poroženele kože okrog bradavice.

Za pravilno izbiro samozdravljenja bradavice, pa vas vabim v našo lekarno Nove Poljane, kjer Vam bomo strokovno svetovali in vam ponudili izdelek, ki je najbolj ustrezen za vašo težavo.

Lep pozdrav.
 Lara Pezdir Podbregar, mag.farm.

Aktiven

Lara Pezdir Podbregar, mag.farm.

Zelišča in zdravilne rastline Zdrava hrana

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal