Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Prehransko dopolnilo kreatin monohidrat


Vprašanje:

Spoštovana!

Oče, 70 letnik, je bil lani avgusta operiran na možganih zaradi pritiska velikega tumorja. Tumor so odstranili, med tem ga je zadela še lažja možganska kap in njega je čakalo dolgotrajno zdravljenje. Do približno decembra je večji del ležal, nato počasi začel malo hoditi. Včasih nima volje za gibanje, večino pa toži po bolečinah v kosteh in večinoma mišicah, sploh ko se je treba vstat in začeti. Shujšal je približno za 20 kg, kar pa ni tako slabo saj jih je imel malo preveč in za gibanje bo lažje. Dobil je tudi cel kup zravil. Ker bi mu rada pomagala sem na netu zasledila, da prehransko dopolnilo kreatin monohidrat pomaga za mišice. Zanima pa me tudi, če ima kakšne stranske učinke, tako samo, kot tudi s kombinacijo kakšnih zdravil. Ne bi rada da je kontra učinek. Hvala in lep pozdra!

Odgovor:

Spoštovana,

Glede na opisane zdravstvene težave Vašega očeta, je rehabilitacija lahko dolgotrajna in zahtevna. Vendar je za vsak napredek pri okrevanju potrebna potrpežljivost in vztrajnost. Gospoda je potrebno ob vsakem vidnem napredku pohvaliti in ga spodbujati.

Zdravniki, fizioterapevti in medicinske sestre so pomemben del verige, ki skrbijo, da bi bolnikove mišice ostale močne, da ne bi nastale mišične kontrakture in preležanine.

Rehabilitacija po možganski kapi je del zdravljenja možganske kapi, za katerega je znano, da bolniku omogoči, da živi bolje, z manjšo prizadetostjo in dlje. Je bolezen, ki pri človeku pusti posledice, s katerimi je potrebno živeti. Svojci se morajo naučiti, da pomagajo ravno v pravi meri.

Možganska kap izjemno zniža kakovost življenja prizadetega posameznika. V Sloveniji možganska kap letno prizadene okoli 4.200 oseb. Bolniki po možganski kapi težko preživljajo vsakdanjik, saj so lahko močno prizadete osnovne funkcije, kot sta hoja in govor. Možganska kap je nenadna, kar pomeni, da prizadeti posameznik in njegova družina niso pripravljeni, da bi se spoprijeli s fizično in psihološko obremenitvijo.

Kolikšna je učinkovitost rehabilitacije po možganski kapi, je odvisno od več dejavnikov, denimo od velikosti in mesta kapi ter od bolnikovega stanja pred kapjo. Ker pa je pri vašem očetu bil prisoten tudi poseg na možganih, je potrebno to tudi upoštevati.

Kot ste že napisali, je Vaš oče dobil kup zdravil, ki jih mora jemati redno in vedno ob istem času. Med njimi je verjetno tudi antikoagulantna terapija, ki lahko vstopa v interakcije z mnogimi zdravili in pa s hrano ter s prehranskimi dopolnili. Priporočila bolnikom so usmerjena v previdnost pri uživanju hrane bogate z vitaminom K (rdeča pesa, koleraba, brstični ohrovt, brokoli, cvetača, zelje, zelena solata,…). Bolnikom ne svetujemo prenehanja uživanja hrane, ki vsebuje vitamin K, pač pa priporočamo stalen in enakomeren vnos takšne hrane v majhnih količinah.

Vašemu očetu uživanje kreatin monohidrata ne priporočam in ga odsvetujem.
Kreatin monohidrat se kot prehransko dopolnilo priporoča pri športnikih in ne pri starejših bolnikih, ki zaradi svojega bolezenskega stanja in starosti izgubljajo na mišični masi.

Izguba mišične mase je naraven pojav, ki spremlja staranje. Po 40. letu življenja človek povprečno izgubi od pol do enega odstotka mišične mase na leto. Tudi mišična moč se z leti postopoma zmanjšuje, po 70. letu za povprečno tri odstotke na leto. Primerna terapija temelji na kombinaciji ustrezne rehabilitacije in hrane, bogate s proteini. Dokazano je, da lahko z vnosom hrane bogate s proteini v organizem učinkovito vplivamo na povečanje mišične mase. Hrana bogata s proteini je: meso, perutnina, ribe, jajca, mleko, sir, jogurt, stročnice, žitarice, oreški in zelenjava. Glede na to, da je gospod prestal tudi operacijo na možganih zaradi tumorja, je izguba telesne teže povezana tudi s tem. Izguba telesne teže gre na račun maščevja in beljakovin v približno enakem razmerju, zato pride do izgube mišične mase. Zmanjšane zaloge beljakovin v telesu ne vplivajo le na razgradnjo mišičnih beljakovin, ampak na vrsto drugih težav, med drugim: na oslabljen imunski sistem, upočasni se celjenje ran (zato je okrevanje po operativnih posegih oteženo), lahko se pojavi slabokrvnost, zmanjša se telesna zmogljivost (moč in vzdržljivost) …
Kot profesionalni uporabnik P3 Professional baze imam dostop do razširjenih profilov živil za posebne prehranske namene; živil za posebne zdravstvene namene. Glede na podane informacije Vašemu očetu svetujem jemanje Prosure napitkov, ki so specializirana hrana za bolnike s tumorjem. Prosure je obogaten z omega 3 maščobnimi kislinami (vsebnost EPA-eikozapentaenojska maščobna kislina 1,1 g v 240 ml), ki imajo protivnetni učinek, antioksidanti, visoka vsebnost beljakovin pa pripomore k ohranjanju ali pridobivanju mišične mase. Priporoča se ga kot dodatek k redni prehrani, in sicer 2 tetrapaka dnevno 6-8 tednov. Po obdobju 6-8 tednov, pa gospodu priporočam uživanje Ensure plus advance, ki je uravnoteženo živilo za posebne zdravstvene namene namenjeno vsem tistim, ki so zaradi določenega bolezenskega stanja izgubili mišično maso. Ensure Plus Advance lahko zagotovi vse potrebno: beljakovine, HMB, prebiotike ter vitamin D. Za sestavino HMB je znano, da:
- povečuje sposobnost telesa za sintezo beljakovin
- zmanjšuje porabo energije in posledično s tem tudi izgubo mišičnih beljakovin
- stabilizira membrane mišičnih vlaken
Priporoča se ga kot dodatek k redni prehrani, in sicer 1 tetrapak na dan.

Svetujem Vam , da se predhodno posvetujete z lečečim zdravnikom in fizioterapevtom, ker je poleg ustrezne prehrane in dodatkov k prehrani (Prosure, Ensure plus advance) izredno pomembno gibanje oziroma primerna fizioterapija.
Lep pozdrav.
 Lara Pezdir Podbregar, mag.farm.

Aktiven

Lara Pezdir Podbregar, mag.farm.

Zelišča in zdravilne rastline Zdrava hrana

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal