Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Pridobivanje pozornosti v šoli z nagajanjem


Vprašanje:

Pozdravljeni,

stara sem 13 let in hodim v osmi razred.V šoli imam zelo slabe ocene, ker pri pouku ne poslušam saj z takim vedenjem pridobivam pozornost učiteljev. Ne vem kako naj se obvladam, da bi sodelovala in ne bi nagajala. Prosim,če mi odgovrite kako naj se obvladam in pozornost dobim na drugačen način.

Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljena!

Tvoj zapis vključuje vse odgovore, pomembne za razumevanje težave s katero se srečuješ. Ozavestila si tako razlog za slabe ocene, kot tudi namen svojega vedenja - kaj želiš z vedenjem, ki ga izbiraš v razredu, doseči. Razmišljaš tudi že o rešitvi – kako na bolj učinkovit način potešiti potrebe po pripadnosti, sprejetju, in tudi po moči, vse to lahko razumemo kot željo po pozornosti. Trenutno izbiraš vedenja s katerimi ne dosegaš želenega, prav nasprotno, ta vedenja delujejo razdiralno na tvoje odnose, pa tudi škodljivo zate, saj se ob tem ne počutiš dobro. Potrebo po pripadnosti, pa tudi veljavi, boš lažje dosegla z izbiro povezovalnih vedenj. Z vedenji podpore in razumevanja, z zaupanjem in prispevanjem, z vsemi tistimi vedenji, ki opisujejo dobro prijateljstvo.

Morda si opazila, da sem večkrat uporabila besedo izbira - izbiraš. Želela sem te spomniti na to, da svoje vedenje izbiramo sami – s tem prevzemamo odgovornost za svoje odločitve, pa tudi pomemben občutek nadzora nad seboj, in zavedanje, da je naše počutje povezano z našimi ravnanji. Tako tudi ne obstajajo ovire, da ne bi pričela s pridobivanjem pozornosti na način kakršnega si tudi sama želiš.

Lepo bodi.


izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal