Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Izpadanje las zaradi operacije


Vprašanje:

Pozdravljeni,

konec novembra grem na operacijo želodca - obvod zaradi hujšanja in me skrbi zaradi mojih las, saj so me opozorili na izpadanje. Zanima me, kako bi preprečila izpadnje las, saj še nikoli nisem imela kratkih las in se tudi sedaj ne bi rada ostrigla.

Lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni,

če je za vami že dolga pot boja z odvečnimi kilogrami, je odločitev za kirurški poseg sigurno najboljša, zagotovo pa ni najlažja rešitev. Po posegu se pri nekaterih pacientih lahko pojavi problem izpadanja las, vendar dejstvo, da boste s posegom rešila še večji problem odtehta morebitno izpadanje las. Poseg vam bo olajšal spremembo vaših prehranjevalnih navad, le-to pa vas bo pripeljalo do želenega rezultata – manjšega števila kilogramov in posledično dobrega počutja.

V nadaljevanju vam bom predstavila fiziologijo las, pravilno nego in vzroke izpadanja.

Las je sestavljen iz dela, ki leži nad kožo, lasnega stebla in dela, ki leži pod kožo, korenine. Lasno steblo raste iz površine lasišča, medtem ko je njegova korenina vkopana v lasni mešiček. Vsak dan, naši lasni mešički proizvedejo na milijone novih keratinocitov. Te celice sintetizirajo keratin, vlaknasto beljakovino, ki je glavni sestavni del lasu.

Las raste v treh stopnjah. Stopnja rasti (anagena stopnja), prehodna stopnja (katagena stopnja) in stopnja mirovanja (telogena stopnja). V prvem obdobju (anagen), ki traja 3 do 5 let, lasje neprestano rastejo in se krepijo. Ko se lasje postarajo, preidejo v drugo obdobje (katagen), v katerem mirujejo. V tej fazi mirovanja, ki traja približno 3 tedne, lasje ostanejo na glavi, a ne rastejo. Sledi trimesečno obdobje (telogen), ko lasje izpadejo in omogočijo mešičkom, da proizvedejo nove lase.

Proces izgube las se začne, kadar večina las predčasno dozori in preide v tretje obdobje. Vsako novo prvo obdobje je krajše, novi lasje pa vedno krajši in tanjši. Lasni mešiček se pomanjša in sčasoma odmre.

Pri pacientih po prestali operaciji obvoda želodca obstaja nevarnost primanjkljaja beljakovin in maščob (makrohranil), zaradi zmanjšane količine vnosa in absorbcije v prebavilih. Obstaja pa tudi možnost pomanjkanja mikrohranil (vitamina B12, železa, folne kisline, kalcija, tiamina, cinka, vitamina A in drugih v maščobah topnih vitaminov).

Zaradi pomanjkanja pomembnih hranil lahko pride do prehodnega povečanega izpadanja las oziroma tanjšanja las. To se zgodi 3-4 mesece po operaciji ter se konča v 7-9 mesecih po operaciji.

Zdravi lasje potrebujejo uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini in minerali. Enostranska prehrana lahko tudi povzroči izpadanje las. Uravnotežena prehrana naj vsebuje veliko sadja in zelenjave, mlečne izdelke, kot so jogurt in skuta, ter pusto meso, morske ribe, polnozrnate izdelke, oreščke in kvalitetna olja. Če vaša prehrana ni najbolj uravnotežena, lahko v lekarni kupite prehranska dopolnila, ki vsebujejo biotin, niacin, cink in vitamine B6, B12, A, E. S prehranskimi dopolnili lahko še dodatno poskrbite za pravilno prehrano vašega lasišča in s tem preprečite izpadanje las.

Izredno pomembna je tudi nega las. Prepogosto umivanje las lahko povzroči njihovo prekomerno izpadanje in ovira rast novih las. To se lahko zgodi v primeru prekomerne uporabe šamponov, ki izsušijo lasišče. Kot posledica se nato običajno pojavi prhljaj, ki zapre pore, iz katerih zrastejo novi lasje. Pomembno je, da lasišča in las ne drgnete pregrobo, ampak jih s krožnimi gibi premasirajte. Šampon vedno sperite z mlačno in ne vročo vodo. Po končanem pranju las ne drgnite z brisačo, ampak jih samo ovijte, da jim odvzamete odvečno vodo. Priporoča pa se uporaba blagih čistilnih šamponov.

Pomembno vlogo pri izpadanju las ima predvsem pomanjkanje cinka in vitaminov B-kompleksa.

Cink je v telesu prisoten, saj je sestavina več kot 100 encimov. Nahaja se v vseh tkivih in telesnih tekočinah, največ ga je v skeletnem mišičju, kosteh, koži, nohtih in laseh. Povprečna oseba naj bi ga zaužila 15 miligramov na dan. Njegova koncentracija v krvi je odvisna od količine v hrani. Bogati prehranski viri cinka so meso, jajca in morski sadeži, v žitaricah pa ga je manj. Polnozrnate žitarice vsebujejo določene sestavine (npr. vlaknine in fosfate), ki lahko zavirajo absorbcijo cinka. Med simptomi pomanjkanja cinka so izpadanje las, izguba teka, dermatitis, …

Vitamini B-kompleksa (biotin, riboflavin, piridoksin), pa zagotavljajo dovolj energije lasnim mešičkom, da začnejo rasti novi lasje. Vloga vitamina B je zelo pomembna pri presnovnih procesih, ki se dogajajo v čoveškem telesu. Poleg tega vitamini skupine B koristijo živčevju, mišicam, prebavilom, koži, lasem, očem, ustom in jetrom.

Po bariatrični operaciji bolniki šest tednov uživajo samo tekočo hrano, temu obdobju sledita dva tedna, v katerih uživajo kašasto hrano, nato pa preidejo na normalno hrano, seveda v zelo majhnih količinah. Ker je v prvih mesecih po operaciji, potrebno uživati le tekočo hrano, vam priporočam prehransko dopolnilo v obliki zrnc, ki jo boste raztopila v primerni tekočini.  Zrnca so farmacevtske oblike, sestavljena iz trdnih suhih agregatov prašnih delcev. Namenjena so peroralni uporabi. Nekatere pogoltnemo v nespremenjeni obliki, druge prežvečimo ali jih pred uporabo raztopimo ali dispergiramo v vodi ali drugi primerni tekočini. Zrnca vsebujejo eno ali več zdravilnih učinkovin z dodatkom pomožnih snovi ali brez njih. Zrnca so na voljo kot enoodmerne ali večodmerne oblike. Odmerki za enkratno uporabo so v posameznih vsebnikih, na primer v vrečkah, papirnatih zavitkih ali stekleničkah.

Kot profesionalni uporabnik P3 Professional baze imam dostop do razširjenih profilov prehranskih dopolnil. Za vašo težavo vam glede na podane informacije svetujem jemanje naslednjega prehranskega dopolnila, ki naj bo dopolnilo k vaši vsakodnevni prehrani: Rewimol complete, ki kot posebej sestavljeno kakovostno prehransko dopolnilo pomaga oskrbeti organizem z življensko pomembnimi mikrohranili in preprečuje njihovo pomanjkanje. Vsebuje vitamine E, A, D, B6, B12, C in folno kislino ter mikroelemente cink,železo, baker in selen. Uporaba Rewimola je tudi smiselna, zaradi postoperativnih pojavov, na primer obremenitev organizma zaradi posega in posledično stresa, ter krepitvi imunskega sistema in zaščite celic pred oksidativnim stresom. Priporočilo za uživanje je, da vsebino ½ vrečke 7,5 g (= dnevni odmerek) zmešate s cca 100–150 ml sveže vode in zaužijete po obroku.

Pred uporabo prehranskih dopolnil, vam priporočam, da se vedno posvetujete s svojim lečečim zdravnikom.

Vsekakor pa bi bilo dobro, če bi se lahko ob priložnosti oglasila osebno v Lekarni Nove Poljane, saj na izbiro konkretnih izdelkov vpliva tudi siceršnji življenjski slog, morebitna druga bolezenska stanja in bolezni, jemanje zdravil in podobno. Vsako prehransko dopolnilo lahko namreč potencialno vstopa v interakcije z zdravili.

Lep pozdrav!
 Lara Pezdir Podbregar, mag.farm.

Aktiven

Lara Pezdir Podbregar, mag.farm.

Zelišča in zdravilne rastline Zdrava hrana

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal