Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Doktrina zdravljenja karcinomov


Vprašanje:

Spoštovani!

Zanima me, zakaj pri adenokarcinomu, ki je že zasejal metastaze operacija ni možna. Možno je le sistemsko zdravljenje. Ali ni bolj enostavno izrezati primarni tumor, metastaze pa uničiti z kemoterapijo? Skratka,zanima me zakaj je doktrina zdravljenja karcinomov, ki so ze zasejali metastaze samo sisitemska oz z kemoterapevtiki, nikakor pa ne operacijska in potem še kemoterapija.

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovana,

najučinkovitejše zdravljenje večine rakastih obolenj je celotna kirurška odstranitev rakaste tvorbe. V kolikor so prisotne metastaze je v redkih primerih smiselna kirurška odstranitev primarnega tumorja in metastaz, spet s ciljem, da se karcinomsko tkivo v celoti odstrani. Pri tej odločitvi je pomembno za kakšno vrsto karcinoma gre, kje so in koliko je matastaz. Karcinom v večini primerov metastazira hematogeno (karcinomske celice se preko krvnih žil zasejejo v druge organe). V tem primeru je velika verjetnost, da so metastaze tudi drugje in ne samo tam kot so ugotovljene. Zaradi tega kirurška odstranitev primarnega tumorja in ugotovljenih metastaz pogosto ne podaljša življenja. Pri operativni odstranitvi napredovalih karcinomov le to kombiniramo s kemoterapijo s ciljem, da uničimo rakaste celice, ki niso kirurško odstranjene.

Glede konkretnega primera za katerega sprašujete predvidevam, da je primarni adenokarcinom v pljučih z metastazami v oddaljene organe. V tem primeru se kirurgi niso odločili za odstranitev primarnega tumorja in metastaz, saj ocenjujejo da operacija ne bi bila radikalna (ne bi uspeli odstraniti vsega karcinimskega tkiva). Kirurška odstranitev primarnega tumorja ter zdravljenje metastaz s kemoterapijo ne da boljših rezultatov kot sama kemoterapija, mogoče v kombinaciji z radioterapijo (obsevanje).

Upam da sem pomagal pri vaših dilemah, katere se porajajo ob taki težki bolezni. Zdravniki, ki obravnavajo obolelo osebo,vam lahko posredujejo več podatkov glede na to, da imajo upogled v kompletno medicinsko dokumentacijo in se vselej trudijo za najboljši terapevtski pristop posameznemu bolniku.

S spoštovanjem!
prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Neaktiven

prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Astma in KOPB, bolezni pljuč

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.