Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Prehranska dopolnila za suho kožo


Vprašanje:

Pozdravljeni!
Imam kar nekaj težav s suho kožo, tudi če se redno mažem z mlekom za telo in pijem veliko tekočine. V enem izmed člankov na Vivi sem prebrala, da tudi prehrana dobro vpliva na stanje kože, sploh vitamini in druge snovi. Pri meni je težava v tem, da sploh ne morem jesti zelenjave, saj imam težave s protezo. Razen krompirja kakšen paradižnik še gre, ostalo pa je enostavno pretrdo. Ali mi vi lahko priporočate, kaj od prehranskih dopolnil naj jemljem, da bi izboljšala svojo kožo? V omenjenem članku so povezave na bazo, ki pa mi ni bila ravno v pomoč. Če vtipkam »koža«, dobim 28 strani zadetkov, »vitamini« pa 24 strani. Kaj od tega naj pa izberem? Ali bi pomagala kakšna bolj naravna krema? Bi morala v vsakem primeru tudi h kozmetičarki?

Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani,

do suhe kože pride zaradi pomanjkanja vlage in lipidov v povrhnjici. Je pogost in neprijeten problem, ki prizadene kar 20% ljudi. Pojavi se lahko v vseh starostnih obdobjih, najpogosteje pa v starosti in pri otrocih. Ločimo vplive zunanjih (podnebje in okolje, pogosto umivanje z milom in vročo vodo) in notranjih dejavnikov (starost, zdravila, hormonski vplivi, slaba prehrana in nezadosten vnos tekočine).

Za suho kožo je značilen hrapav in neprijeten občutek na dotik, občutek zategovanja, koža izgubi rožnat videz in je brez leska. Pogosto se lahko tudi lušči, pojavijo se razpoke in srbečica. Povrhnjico sestavljajo številne plasti odmrlih celic in deluje kot pregrada, ki varuje spodaj ležeče tkivo pred poškodbami in okužbami. Olja v tej plasti upočasnjujejo izhlapevanje in tako pomagajo ohranjati vlago v globljih plasteh, s čimer ohranjajo kožo mehko in voljno. Pri suhi koži teh maščob ni dovolj, zato je povečano izhlapevanje vode skozi povrhnjico. Pravilna nega suhe kože je bistvenega pomena in lahko pri večini ljudi povsem odpravi ali vsaj močno olajša težave.

Vendar ima na kožo še večji vpliv uravnotežena prehrana, ki vsebuje vitamine, minerale in esencialne maščobne kisline. Ker omenjate težave s protezo pri prehranjevanju, vam svetujem, da se v zvezi s tem čimprej posvetujete z vašo zobozdravnico, ki bo preverila ali se proteza pravilno prilega vaši ustni votlini.
Groba in suha koža je lahko znak pomanjkanja vitamina A kot tudi vitaminov B kompleksa, predvsem vitamina B2 (riboflavina). Pri povezavi na bazo P3 Professional ste dobila nabor večjega števila prehranskih dopolnil, ki so ustrezala vašemu iskalnemu profilu. Kot ste iz zadetkov ugotovila so vam na voljo prehranska dopolnila, ki predvsem vsebujejo: laneno olje, svetlinovo olje, selen, cink, vitamin C, B-kompleks, …. Glede na vašo težavo s protezo, vam priporočam prehransko dopolnilo v obliki kapsul. Kapsule so trdne farmacevtske oblike s trdnimi ali mehkimi ovojnicami, različnih oblik ali prostornin, ki vsebujejo en odmerek zdravilne učinkovine. Običajno so okrogle, ovalne ali podolgovate, kar omogoča lažje požiranje. Glede na vaše težave s protezo je namreč smiselno, da se vsebina živil ne zadržuje nepotrebno v ustni votlini, saj lahko na ta način dodatno draži ustno sluznico.

Kot profesionalni uporabnik P3 Professional baze imam dostop do razširjenih profilov prehranskih dopolnil, iz katerih lahko upoštevam še različne certifikate kakovosti na primer. Zato vam za vaše težave glede na podane informacije svetujem jemanje naslednjih prehranskih dopolnil, ki naj bodo dopolnilo k vaši vsakodnevni prehrani:
Terra Nova B-kompleks kapsule, ki pomagajo ohranjati zdravo kožo. Priporočena uporaba je ena kapsula dnevno, po obroku z nekaj vode. Za mesec dni redne uporabe zadostuje eno pakiranje. V profesionalni verziji baze P3 ima prehransko dopolnilo priložen certifikat kakovosti proizvodnje, ki izkazuje kakovost posamezne serije izdelka.
Blooms Svetlinovo olje kapsule, ki je bogato s pomembnimi esencialnimi maščobnimi kislinami in je v pomoč pri težavah s suho kožo. Namenjen je za zdravo strukturo in obnovo kože. Priporočen dnevni odmerek je 1 kapsula, 1- do 2- krat dnevno med obrokom hrane. Za mesec dni redne uporabe zadostuje eno pakiranje.

Vsekakor pa bi bilo dobro, če bi se lahko ob priložnosti oglasila osebno, saj na izbiro konkretnih izdelkov vpliva tudi siceršnji življenjski slog, morebitna druga bolezenska stanja in bolezni, jemanje zdravil in podobno. Vsako prehransko dopolnilo lahko namreč potencialno vstopa v interakcije z zdravili.

Za pravilno izbiro kozmetike, ki bi ustrezala vaši koži, pa Vas vabim v našo lekarno Nove Poljane, kjer vam bomo strokovno svetovali po natančnejšem pogovoru in ogledu vaše kože ter vam ponudili kvaliteten dermatološko testiran izdelek, ki je najbolj ustrezen za vas.

Lepo pozdravljeni.
 Lara Pezdir Podbregar, mag.farm.

Aktiven

Lara Pezdir Podbregar, mag.farm.

Zelišča in zdravilne rastline Zdrava hrana

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal