Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ponavljajoči herpes na zadnjici


Vprašanje:

Pozdravljeni!
Že dolgo  me muči herpes, ki se pojavlja izključno na desni strani polovici zadnjice.  Težava me pesti že sedemnjast let, včasih tudi po nekaj mesecev zapored. Izpuščaj je lahko en sam, včasih pa so celo trije, pri čemer imajo največji premer tri centimetre. V vsem tem času se mi je herpes samo nekajkrat pojavil tudi ob desnem ustnem kotičku, največkrat md izpostavljanjem soncu. Preizkusil sem ratlične oblike zdravljenja. Osebni zdravnik mi je praviloma predpisoval zdravilo, ki se ga pred neklaj leti nepretrgoma jemal tudi po tri do štiri mesece. Teh nekaj mesecev nisem imel herpesa, toda že nekaj mesecev po prenehanju jemanja zdravila, se je ponovil. Izpuščaje sem si redno mazal z drugim zdravilom.Leta 2007 sem bil napoten na dermatovenerološko ambulanto. Specialist me je po pregledu napotil na Dermatovenereološko kliniko, kjer so me obsevali.Šlo je za usmerjeno obsevanje vnetnega mesta nekaj dni zapored, vse do izginotja mehurčkov. Nekj mesecev pozneje se je herpes znova pojavil. Skratka, soočam se z dolgoletnimi neprijetnimi, bolečimi primeri herpesa. Na začetku leta so mi ugotovili adenokarcinom prostate, zaradi česar so mi spomladi odstranili prostato. Kot mi je povedal zdrvnik, med pogostimi izbruhi herpesa in rakom na prostati ni povezave. Na vas se obračam z vprašanjem, ali je možno trajno ozdraviti to virusno nadlogi ali vsaj zmanjšati njeno pogostnost?

Hvala za odgovor, nasvet oziroma napotilo na nadaljni specialistični pregled.

Odgovor:

Pozdravljeni,

ponavljajoče se reaktivacije virusa herpes simpleks tipa 1 ali 2 je težko obvladati in nemogoče trajno ozdraviti. Po prvi okužbi  virus ostane v organizmu, kjer miruje v senzoričnih ganglijih, ki oživčujejo del kože ali sluznice, na katerem  je prišlo do prvotne okužba. Pri endogenih ponovitvah bolezni se virus iz ganglijev po nevronu širi do predela kože ali sluznice, ki ga oživčuje, zato do ponovite praviloma prihaja  na istem mestu.

Kar zadeva vaše zdravljenje, je bilo primerno, žal je zdravljenja potrebno ponavljati in preizkušati najboljši osebni odgovor. Za genitalni herpes velja, da se lahko virus rektivira tudi po letu dni preventivnega jemanja tablet.

Povezava med herpesom in rakavim obolenjem obstaja zgolj v smislu, da vaš imunski sistem dopušča rast "drugačnih" celic, ki bi jo kak drug imunski sistem mogoče preprečil.

Lep pozdrav!
 Nastja Lazar, dr. med.

Aktiven

Nastja Lazar, dr. med.

Kožne bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.