Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Slaba spirometrija


Vprašanje:

Pozdravljeni

stara sem 57 let in sem bila 38 let kadilka, nazadnje od 1,5 do  2 škatlici dnevno. S kajenjem sem prenehala pred šestimi meseci (je bila huda psiho-fizična odtegnitvena kriza in s skrajnim naporom sem vzpostavila in vzdržujem abstinenco, a ne želim več kaditi). Kmalu po prenehanju s kajenjem sem opravila spirometrijo, ki je bila slaba, le 60%. Ali je možno, da se mi bo sčasoma stanje izboljšalo, ali bo ostalo isto, ali se bo vseeno poslabšalo? Kakšna je možnost, da se mi v bodočnosti pojavi KOPB - upam, da ga še nimam? V pljučih mi ne cvili več, vendar imam težave, če hočem "na hitro" iIzdihniti (kot npr. pri plavanju). Ali obstajajo kakšne dihalne vaje za izboljšanje stanja?

Želim si vašega odgovora in vas lepo pozdravljam! 

Odgovor:

Spoštovana.

S spirometrijo izmerimo pljučno kapaciteto: celoten izdih in izdih v prvi sekundi. Če je količina izdihanega zraka, izmerjena v litrih, zmanjšana na 60 % norme, je to zmanjšana pljučna kapaciteta. KOPB (kronična obstruktivna pljučna bolezen) je pogosta bolezen pri kadilcih. Nastane kronična zapora pri izdihu (v spirometriji zmanjšan izdih v prvi sekundi, lahko pa tudi zmanjšan celotni izdih).

Spoštovana gospa! Čestitam vam, da ste po 38 letih prenehali kaditi. S tem ste nehala "škoditi svojim pljučam". Vendar je pri kajenju pomembo število pokajenih cigaretov dnevno in leta kajenja. V vašem primeru je eno in drugo veliko. Pljučna funkcija je zmanjšana. Najverjetneje je nastal začetni KOPB. Glavni ukrep pri tej bolezni je prenehanje kajenja. Dodatno za sebe lahko naredite, da skrbite za idealno telesno težo, za dobro treniranost celotnih mišic ter dihalnih mišic (dihalne vaje).

Vsekakor je potreben pregled pri pulmologu zaradi natančne diagnostike (rtg, dodatna pljučna funkcija, morebitna diagnostika alergij ali astme). Po potrjeni diagnozi pride v poštev zdravljenje z zdravili, ki se vdahnejo in se razširijo dihala.

Lep pozdrav!
prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Neaktiven

prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Astma in KOPB, bolezni pljuč

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.