Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zdravljenje pri ortodontu


Vprašanje:

Spoštovana dr. Arko Kampuš,

hčerka bo v kartkem stara 15 let. Ker ji niso odpadli vsi mlečni zobje, natančneje petka spodaj, jo je zobozdravnica napotila na ortopan slikanje. Pri tem je bilo ugotovljeno, da je stalni zob spodaj, vendar pa zarotiran za 90 stopinj. Odločila se je, da bo zob izpulil oralni kirurg, nato bomo počakali, da zob izrase, zatem jo namerava poslati k ortodontu. Ker so čakalne vrste zelo dolge, tudi nekaj let, se bojim da bo med čakanjem dopolnila 16 let, ko ne more več uveljavljati brezplačnega aparata. Zanima me na kaj moramo biti pozorni, kakšno zdravljenje pride v takih primerih v poštev oziroma kaj naj storim.

Za pomoč se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Odgovor:

Spoštovani,

po mojih izkušnjah lahko nepravilno ležeč stalni zob precej dolgo izrašča v ustno votlino. Včasih kljub odstranitvi mlečnega predhodnika sploh ne izraste sam in potrebujemo pomoč oralnega kirurga, da opravi fenestracijo zobne krone, zob pa nato s pomočjo nesnemnega ortodontskega aparata uvrstimo v zobno vrsto.

Zato menim, da bi bilo zaradi dolgih čakalnih dob v ortodontskih ambulantah smiselno, da hčerko izbrana zobozdravnica čim prej napoti k ortodontu, ta pa se bo na podlagi pregleda in podrobnejše diagnostike odločil kdaj bo pričel z zdravljenjem pri vašem otroku in s kakšnim aparatom.

Lep dan vam želim.
 Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Aktiven

Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Zdravje zob, zobna estetika

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal