Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kako odrasti?


Vprašanje:

Pozdravljena!

Pred osmimi leti sem prvič poiskala pomoč pri psihiatru, zaradi nervoze, tiščanja v prsih, napadov panike, spreminjanja razpoloženja in dobila diagnozo depresija. Od takrat jemljem antidepresiv, ki mi je nekoliko pomagal postaviti se na noge. Bila sem tudi na psihoterapiji, kjer so mi rekli, da še nisem odrasla, ali tako nekako. Od takrat dalje se ne dogaja nič. Nihče mi ne svetuje kako dalje, sama pa ne vem, na koga se naj obrnem. Res bi se rada spravila k sebi, zato vas lepo prosim, če mi lahko kaj svetujete. Za nasvet bom vam hvaležna!

Lep pozdrav!

Odgovor:

Lepo pozdravljeni,

in iskrena hvala, da ste nam zaupali svojo osebno stisko.

Dalj časa trajajoče nezadovoljstvo ali celo trpeče vedenje, je jasen pokazatelj, da na izbran način svojih težav ne rešujemo dovolj učinkovito in da je zato smotrno poiskati nove načine s katerimi si bomo povrnili in ohranili duševno zdravje. Dalj časa trajajoče stiske govorijo tudi o tem, da so te morda vendarle prezahtevne, da bi jih lahko reševali sami, in je zato smotrno poiskati strokovno pomoč.

Pri tem je neizogibno aktivno delo na spreminjanju osebnih prepričanj, stališč, pogledov ter vedenj in aktivnosti, ki jih izbiramo v vsakdanjem življenju. Temu je namenjena psihoterapija, ki predstavlja proces znotraj katerega delate na sebi, na svojih razmišljanjih in ravnanjih, ki vam omogočajo ponovno prevzemanje nadzora nad svojim življenjem.

Poskusite se ne obremenjevati z diagnozo in drugimi sodbami, ki vam ne morejo koristiti, marveč se usmerite in presojajte lastna razmišljanja in vedenja s katerimi lahko učinkoviteje tešite svoje psihične potrebe. Obudite ali na novo vzpostavite odnose v katerih se boste počutili dobro, sprejeto, odnose, ki vam bodo omogočili uresničevanje želenega in v okviru katerih se boste lahko bolj uspešno uresničevali tudi sami. Povežite se s svojima otrokoma, ustvarite skupne aktivnosti, druženje, vse tisto, s čimer si lahko povrnete dobro počutje.

Želim vam vse dobro in vas toplo pozdravljam.


izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal