Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave z vzgojo hčerke


Vprašanje:

Pozdravljeni,

sem mama 18 letne hčerke, ki je postala zelo problematična. Ne vem kako naj ukrepam, ne drži se nobenih stvari, ki se jih dogovorimo. Govori eno, dela drugo. Ko reče, da pride čez dve uri, jo ni celo noč. Na telefon se sploh ne oglasi. Prvi letnik je ponavljala in nato zamenjala šolo. Sedaj je v šoli kar v redu, vendar so problemi izostanki. Dobila je že ukor, ker zamuja k pouku po nekaj minut in dobi neupravičene. Sedaj je malo bolje, ker ji že grozi izključitev. V letu 2012 je probala travo, je priznala, sedaj verjetno kadi, čeprav pravi da ne. Vendar ji roke smrdijo po tobaku. Ko se želim pogovoriti, mi vse obljubi, vendar je takoj kasneje vse kontra. Doma nič noče narediti. Dostikrat moram dvigniti glas, da nekaj začne, vendar dela ne dokonča. Soba je, kot da bi bombo razneslo. Ne vem, kako postopati naprej, kako ukrepati?

Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovana!

Nič mi niste omenjali očeta. Če živite skupaj ali pa tudi ne, vam svetujem, da se z njim pogovorite in se dogovorita  kako bosta ukrepala. Skupaj bosta lažje. Mislim, da bi morala upoštevati določena pravila, ki veljajo v vaši družini in tudi v vsaki drugi. Čeprav je že stara 18 let, bi osnovna komunikacijska pravila in dogovore morala spoštovati. To je dejansko ne glede na leta, ki jih ima družinski član. Tudi vi poveste, kam greste, ali ne? Glede domačih opravil se pa kar dogovorite, kaj je njena obveznost in vztrajajte pri tem.

Iz povedanega vam težko povem kaj več, ker je vajin sedanji odnos rezultat vajinim predhodnih poskusov reševanja konfliktnih situacij. Najverjetneje že prej nista uspeli vzpostavljati ustreznih meja (prihodi domov, domača opravila). Ali ste veliko popuščali? Če ste, potem se je vaša hčerka navadila na vaš način odzivanja in se zaveda, da ni posledic. Če pa niste popuščali in sta prej imeli dober odnos, potem je pa najbolje, da se oglasita kam po pomoč. Dobro bi bilo, če bi se lahko skupaj pogovorili s kakšnim strokovnjakom, ki bi videl kakšna je vajina komunikacija in bi vama znal svetovati kako jo izboljšati.

Lep pozdrav!
 Simona Sanda, uni. dipl. psih.

Aktiven

Simona Sanda, uni. dipl. psih.

Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok Življenje s starostnikom

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal