Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kako naj jo pridobim nazaj?


Vprašanje:

Pozdravljeni!
Danes je dvajseti dan odkar me je pustila dolgoletna punca. Ne morem in ne morem se sestaviti in normalno funkcionirati. Želel bi jo pridobiti nazaj. Spim po 3 do 4 ure na dan, seveda zaspim v solzah in se zbudim naglo v paniki. Cele dneve jokam kot mala punčka za sladoledom, nadležno je meni , prav tako verjetno tudi družini in prijateljem. Edino kar se počnem je, da čakam kdaj vidim zeleno piko na FB chatu, da vem, da je doma in sem ji tako "blizu" (samo en klik stran).
Star sem 27 let in v zvezi sva bila 5 let.  Tudi vmes me je že pustila, ker jo dušim. Še vedno pravi, da me ima rada vendar z mano ne more, ker sva si preveč različna, ker sem preveč ljubosumen, se ne spoštujeva. Jsz  sem mnenja, da se je za zvezo preprosto treba truditi, sklepati kompromise in se pogovarjati. Kar seveda ne pride v poštev. Kadarkoli sva se začela pogovarjat o problemih , sva se skregala do te mere, da se raje nisva pogovarjal o problemih in jih tlačila. To mi ni bilo všeč in sem popustil, saj ima naporno in stresno službo in je nisem hotel obremenjevati. Sedaj vidim, da je bila to napaka, da se je bolje skregat in pogovorit, kot pa tlačit in spregledat težave. Ona tega preprosto ne razume oz., ni še pogruntala in ji je lažje se vršti v delo in me pozabit. Res je,  da imam težave z ljubosumnostjo, ki pa ne izvirajo iz nezaupanja (kar mi stalno očita), moja ljubosumnost je pogojena s tem, koliko časa "zapravi" za prijatelje in koliko zame. Oni so zanimivi, midva sva bila pa ustaljena. Da nebo pomote, ko sva se razumela in brez težav je bilo res lepo, ujela sva se na vseh področjih in dihala kot eden, rada sva zabijala čas en z drugim tudi v tišini v objemu. Odločila se je, da pač tako ne gre več naprej, mi vrgla v obraz vse. kar se ji je nabralo, vse za nazaj, kljub temu, da je velika zagovornica, kako je slabe stvari treba pozabit. Skratka, trenutno me preboleva tako,  da se je vrgla v delo, bojim se, da me bo čisto pozabila. Jaz jo pa hočem nazaj, ker vem, da se je slabo odločila. Ob razhodu je rekla,  da jo lahko kadarkoli pokličem, da hoče da ostaneva prijatelja in mi bo pomagala, da jo prebolim,  da bom dobil drugo boljšo, ki bova bolj kompatibilna ipd. Jaz jo pa preprosto nočem in ne morem prebolet, edino kar me odvrača, da nebi naredil pi*, je moja ljubezen do družine, ker jih imam še vedno raje kot sebe in nočem moje nesreče zliti na njih. Vendar vem, da v takem stanju nemorem ostati dolgo.
Prosim za pomoč, kako naj jo pridobim nazaj, verjamem ji, da me ima še vedno rada.

LP!

Odgovor:

Lepo pozdravljeni.

Ljubosumje v odnosu, še posebej ljubosumje, ki je negativno doživeto je počasni ubijalec odnosa. Tako je tudi Vam vaše dekle reklo, da jo vajin odnos duši. Ne vem pa seveda, kaj se je dogajalo! Prepričana pa sem, da bi se morala v marsičem pogovoriti, saj sicer nikakor nebo možnega nobenega napredka. Seveda, če je ona še pripravljena in ni popolnoma odšla iz odnosa ji lahko predlagate, da poiščeta strokovno pomoč in tako skušata najti razumevanje drug za drugega. Če se je dekle že dokončno odločila pa je ona zadnja, ki vam lahko pomaga. Njena pomoč vam lahko le podaljša agonijo in bolečino, saj sta čustveno vpletena in si vi njo želite nazaj in ne da vam pomaga.
Če ne bo želela skupnega koraka, pa si poiščite strokovno pomoč, kjer se boste lahko v miru pogovorili, počasi preboleli in šli naprej v pravem pomenu besede.

Lepo vas pozdravljam!

dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka

Aktiven

dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka

Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok Življenje s starostnikom

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal