Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kako naj jo pridobim nazaj?


Vprašanje:

Pozdravljeni!
Danes je dvajseti dan odkar me je pustila dolgoletna punca. Ne morem in ne morem se sestaviti in normalno funkcionirati. Želel bi jo pridobiti nazaj. Spim po 3 do 4 ure na dan, seveda zaspim v solzah in se zbudim naglo v paniki. Cele dneve jokam kot mala punčka za sladoledom, nadležno je meni , prav tako verjetno tudi družini in prijateljem. Edino kar se počnem je, da čakam kdaj vidim zeleno piko na FB chatu, da vem, da je doma in sem ji tako "blizu" (samo en klik stran).
Star sem 27 let in v zvezi sva bila 5 let.  Tudi vmes me je že pustila, ker jo dušim. Še vedno pravi, da me ima rada vendar z mano ne more, ker sva si preveč različna, ker sem preveč ljubosumen, se ne spoštujeva. Jsz  sem mnenja, da se je za zvezo preprosto treba truditi, sklepati kompromise in se pogovarjati. Kar seveda ne pride v poštev. Kadarkoli sva se začela pogovarjat o problemih , sva se skregala do te mere, da se raje nisva pogovarjal o problemih in jih tlačila. To mi ni bilo všeč in sem popustil, saj ima naporno in stresno službo in je nisem hotel obremenjevati. Sedaj vidim, da je bila to napaka, da se je bolje skregat in pogovorit, kot pa tlačit in spregledat težave. Ona tega preprosto ne razume oz., ni še pogruntala in ji je lažje se vršti v delo in me pozabit. Res je,  da imam težave z ljubosumnostjo, ki pa ne izvirajo iz nezaupanja (kar mi stalno očita), moja ljubosumnost je pogojena s tem, koliko časa "zapravi" za prijatelje in koliko zame. Oni so zanimivi, midva sva bila pa ustaljena. Da nebo pomote, ko sva se razumela in brez težav je bilo res lepo, ujela sva se na vseh področjih in dihala kot eden, rada sva zabijala čas en z drugim tudi v tišini v objemu. Odločila se je, da pač tako ne gre več naprej, mi vrgla v obraz vse. kar se ji je nabralo, vse za nazaj, kljub temu, da je velika zagovornica, kako je slabe stvari treba pozabit. Skratka, trenutno me preboleva tako,  da se je vrgla v delo, bojim se, da me bo čisto pozabila. Jaz jo pa hočem nazaj, ker vem, da se je slabo odločila. Ob razhodu je rekla,  da jo lahko kadarkoli pokličem, da hoče da ostaneva prijatelja in mi bo pomagala, da jo prebolim,  da bom dobil drugo boljšo, ki bova bolj kompatibilna ipd. Jaz jo pa preprosto nočem in ne morem prebolet, edino kar me odvrača, da nebi naredil pi*, je moja ljubezen do družine, ker jih imam še vedno raje kot sebe in nočem moje nesreče zliti na njih. Vendar vem, da v takem stanju nemorem ostati dolgo.
Prosim za pomoč, kako naj jo pridobim nazaj, verjamem ji, da me ima še vedno rada.

LP!

Odgovor:

Lepo pozdravljeni.

Ljubosumje v odnosu, še posebej ljubosumje, ki je negativno doživeto je počasni ubijalec odnosa. Tako je tudi Vam vaše dekle reklo, da jo vajin odnos duši. Ne vem pa seveda, kaj se je dogajalo! Prepričana pa sem, da bi se morala v marsičem pogovoriti, saj sicer nikakor nebo možnega nobenega napredka. Seveda, če je ona še pripravljena in ni popolnoma odšla iz odnosa ji lahko predlagate, da poiščeta strokovno pomoč in tako skušata najti razumevanje drug za drugega. Če se je dekle že dokončno odločila pa je ona zadnja, ki vam lahko pomaga. Njena pomoč vam lahko le podaljša agonijo in bolečino, saj sta čustveno vpletena in si vi njo želite nazaj in ne da vam pomaga.
Če ne bo želela skupnega koraka, pa si poiščite strokovno pomoč, kjer se boste lahko v miru pogovorili, počasi preboleli in šli naprej v pravem pomenu besede.

Lepo vas pozdravljam!

dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka

Aktiven

dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka

Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok Življenje s starostnikom

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

9.4.2013 14:24:02
Pravijo,da nobena ljubezen ne umre od kapi, vsaka boleha dolgo, veliko potrpi, zamolči, pretpi...šele nato zboli in odide. Vedno nekdo odide, drugi ostane , nikoli dva človeka ne nehata ljubiti istočasno,zato vedno eden od njiju trpi bolj in dlje. Lahko je biti pameten za nazaj a nazaj ni poti, samo naprej so...brez nje ali z njo.Če bo ali je odločno rekla,da ne želi biti v zvezi, ki jo duši, boš pač to moral sprejeti,si še sam poiskati dodatno delo, stare prijatelje, koga od sorodnikov,da bo prenašal tvoje jokanje in te poslušal...če ga ne najdeš, poišči strokovnjake, ki jim je poklic prisluhniti in pomagati ljudem v stiskah.Če ti nič od tega ni, si umisli nov šport, novo dejavnost, pojdi v naravo, na kolo, utrujaj telo in um se bo ob tem zbistril,lažje boš dihal, pametneje razsodil o minuli zvezi.
Pi...pa ne delaj, ker boš v njih TI izpadel neumen neumnih pa nobena ne mara .Pa malo se zberi in obriši solze, voda so, ki se najhitreje posuši.Ne smili se sam se bi,nisi prvi, nisi zadnji, dogajalo se je in se še bo. Skušaj kaj narediti zase, skušaj se s čim zamotiti, beri, riši, včlani se v kakšno društvo,piši pesmi, piši o svojih občutkih..a le zase, bolje se boš počutil,četudi boš zaupal le papirju.Kolikor se mi zdi, nje to ne zanima več. Prej boš to dojel, lažje boš živel.In čez čas boš spoznal drugo, upam,da ti bodo sedanje izkušnje dobre učiteljice in ne boš ponavljal napak in zganjal pretirane ljubosumnosti..da se ne bo zgodba ponovila še kdaj. V nobeni zvezi ni treba trpeti, treba je malo potrpeti, biti strpen in razumevajoč.V vsaki zvezi pa se je treba POGOVARJATI, dogovarjati, si povedati ,se slišati in takoj zdraviti rane,da Ljubezen resneje ne zboli in da ne umre.
Veliko topline naj ti prinese pomlad in čimprejšnje okrevanje ti želim!