Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ortodont in fiksni aparat


Vprašanje:

Pozdravljeni!
Obračam se k vam po nasvet. Odločila sem se za ortodontsko terapijo. Samoplačniško. Imam 39 let. Odločila sem se za fiksni aparat z belimi zvezdicami. Videla sem, da je pri odstranitvi zvezdic, postopek zelo težaven, saj zvezdice nikakor nočejo popustit. Nekateri ortodonti imajo za to namenjene posebne klešče. Kako, pa če se zvezdica zlomi? Pomislila sem, da bi takrat lahko uporabili kar sveder za vrtanje zob, jo zbrusili in bi tako odstranili zvezdico dol. Kaj na to pravite vi. Oziroma, kako vi odstranjujete te keramične bele zvezdice? Kaj pa lepilo?

Hvala lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovana!

Skoraj vsak ortodont odstranjuje nosilce z neko "svojo tehniko", ki jo osvoji z leti dela v ortodontski ambulanti, je pa res, da pri tem skoraj vsi uporabljamo za ta namen izdelane klešče.

Kako odstraniti nosilec je odvisno od tega kakšen nosilec uporabiš in manj od vrste lepila s katerim je ta prilepljen.
Ker ste omenili, da ste se odločili za keramične nosilce naj vam povem, da jih je na tržišču mnogo, kako jih bo ortodont odstranil, pa je odvisno predvsem od njegove že prej omenjene tehnike in tega katere nosilce bo izbral. Nekateri keramični nosilci so že tako izdelani, da je njihova odstranitev po zaključenem ortodontskem zdravljenju lažja in se nosilec ne "zalomi " na površini zoba. Zato v tem primeru ni potrebno še dodatno uporabljati svedrov, ki bi lahko poškodovali sklenino. V primeru, da je to vseeno potrebno, pa je seveda potrebna ortodontova previdnost in izkušenost, da se zobje ob čiščenju ne poškodujejo.

Lepo pozdravljeni
 Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Aktiven

Katja Arko Kampuš, dr.dent.med.

Zdravje zob, zobna estetika

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal