Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kašljanje zaradi refluksa


Vprašanje:

Spoštovani!

Leta 2009 so se začele moje težave. Kašljala sem pozimi in poleti. Zdravnica me je poslala na gastroskopijo. Diagnoza/mnenje: želodec, odščipi - odvzemi korpusne in antralne sluznice želodca z zmerno izraženimi znaki kroničnega reaktivnega hp gastritisa, z blago žlezno atrofijo (korpus). HP2. Na površini sluznice so zmerno številni Heliobactri pylori. Zdravnica mi je predpisala antibiotik in tablete, ki vsebujejo pantoprazol. Kmalu po terapiji sem nehala kašljati in sem nehala jemati tablete. Leta 2011 in 2012 pa sem ob pojavih kašljanja ponovno jemala tablete. Bila sem tudi pri pulmologu, ki je izključil astmo. Od jeseni 2012 redno jemljem po eno tableto na dan. Kašljanje zaradi refluksa pa je še vedno tu. Ali bi morala povečati dozo ali prenehati z jemanjem? Slišala sem, da je matični mleček dober za te simptome.

Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani !

Težave, ki jih opisujete niso proktološke, kar je sicer namen našega svetovanja. Kot vidim ste pod kontrolo gastroenterologa, ki prav gotovo sledi vaše zdravljenje vnetja želodčne sluznice, kjer gre ob enem tudi za okužbo s klico Helicobacter pylori. Uspešnost zdravljenja se lahko kontrolira laboratorijsko (dihalni test). Največkrat in najpametneje pa je narediti kontrolno gastroskopijo, da se ugotovi, ali se je vnetje pomirilo po vsej površini želodca.

Omenjate tudi refluks, kar pomeni zatekanje kisle želodčne vsebine v požiralnik - lahko tudi do vhoda v sapnik, kar draži dihalne organe in sproža kašelj. Vsekakor svetujem, da upoštevate nasvete gastroenterologa. Če vam nagaja refluks boste kljub ozdravljeni okužbi s Helicobacter pylori verjetno jemala zdravila za zmanjševanje kisline še naprej.
Matični mleček je eno od spoštovanih izdelkov čebel, vendar se ne smemo zanašati, da zdravi vse. Prav gotovo pa lahko nekaj prispeva k boljšemu počutju.

Lep pozdrav!
prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.